Israël

ISRAELLISSABON 2018

Israël in Lissabon vertegenwoordigd door Netta Barzilai

In Israël is er een einde gekomen aan de maandenlange selectie die de Songfestivalkandidaat van het land heeft opgeleverd. Uiteindelijk trok Netta Barzilai aan het langste eind. In Lissabon zal ze Toy zingen, dat lied stelt de omroep voor op 10 maart.

De Israëlische selectie HaKokhav HaBa L’Eurovizion startte in oktober vorig jaar. Tientallen kandidaten namen deel aan de talentenjacht, en de kijkers thuis konden via een app samen met juryleden artiesten naar volgende rondes stemmen. Vier artiesten bleven over voor de finale: Riki Ben Ari, Netta Barzilai, Jonathan Mergui en Chen Aharoni.

De finale werd afgewerkt in twee rondes. Eerst werd Chen Aharoni uitgeschakeld, en gingen de andere drie door naar de laatste ronde. Riki Ben Ari pakte daarin uiteindelijk brons, Jonathan Bergui zilver en Netta Barzilai dus goud. Enkel de artiest werd geselecteerd: de song voor Israël wordt de komende weken achter gesloten deuren gekozen.

Liedje heet ‘Toy’, toestemming voor sound recorder 

Het is al bekend dat de zangeres het liedje Toy zal zingen. Het is van de hand van Doron Medalie. Die man zorgde al voor de Israëlische inzendingen van 2015 en 2016. Ook Stav Beger werkte mee.

Barzilai valt tijdens haar optredens op door een looper, haar sound recorder. Dat is een instrument dat verschillende geluiden en stemmetjes kan produceren. EBU geeft toestemming om dat instrument te gebruiken, met als voorwaarde dat de stemmetjes live geproduceerd worden op het podium.

Een eerder optreden van Barzilai uit de talentenjacht zie je hieronder:

play

Israël neemt net als België deel aan de eerste helft van de eerste halve finale op het komende Songfestival, op dinsdag 8 mei. Vorig jaar werd het land 23e in de finale. Zanger Imri kon toen slechts 39 punten losweken van de kijkers en jury’s met zijn lied I Feel Alive.

Advertentie