Israël

ISRAELALGEMEENTEL AVIV 2019

Israël zoekt gaststad Songfestival: Jeruzalem out, Tel Aviv in?

In juni werd duidelijk dat zowel Jeruzalem, Tel Aviv, Eilat als Haifa zouden proberen om het Eurovisiesongfestival 2019 binnen te halen. De EBU hoopt in september de gaststad bekend te maken. Terwijl Jeruzalem in het begin gebombardeerd werd tot favoriet, lijkt de kans nu toch veel groter dat Tel Aviv (foto) volgend jaar het Songfestival mag verwelkomen.

Trekt onze favoriete liedjeswedstrijd volgend jaar (dan toch) naar Tel Aviv?  Israëlische buitenlandminister Michael Oren heeft de kansen van Jeruzalem doen slinken na een opmerkelijke uitspraak. Hij liet aan de omroep van Malta, TVM, weten dat de stad niet de nodige faciliteiten heeft om het Songfestival te ontvangen. Volgens Oren zal Tel Aviv “hoogstwaarschijnlijk” de deal binnenhalen. Hij zegt dat die stad voor geen controverse zal zorgen.

Dat is geen goed nieuws voor de ‘concurrentie’, zeker niet omdat Jeruzalem als locatie sowieso al omstreden was. Zowel de EBU, delegaties uit het buitenland als politici en geestelijken in Israël zelf zijn niet al te happig op deze gaststad. Dat schreven we eind mei al.

IJspiste als locatie?

Jeruzalem, al twee keer gaststad van het festival, schuift de Pais Arena naar voren als de geschikte zaal. Tel Aviv heeft Paviljoen 2 van hun Convention Center opgenomen in hun dossier. De waarnemend burgemeester is zeker van zijn stuk:

Het is duidelijk dat Tel Aviv de gastlocatie moet worden. Onze stad is het geschiktste qua infrastructuur, accommodatie en we bieden de mogelijk om van Tel Aviv de culturele hoofdstad van Israël te maken!

Steden Eilat en Haifa hopen net als de andere twee potentiële gaststeden om alle delegaties volgend jaar te mogen verwelkomen. Toch is Haifa zo goed als uitgesloten. De deadline om je dossier in te dienen was 18 juli en volgens het Israëlische Walla! heeft de stad niet tijdig ingediend. Komt daar nog bij dat de arena die zij willen gebruiken geen dak heeft. Eilat stelt voor om twee hangars met elkaar te verbinden om zo een hal te creëren die groot genoeg is. Als dat niet lukt dan willen ze hun ijspiste ombouwen naar een geschikte locatie.

Omroep wil waarborg niet zelf betalen

Volgens Israëlische media zal het Songfestival van volgend jaar om en bij de 39 miljoen euro kosten, aanzienlijk meer dan het kostenplaatje in Portugal. Organiserende omroep KAN moet trouwens een waarborg van 12 miljoen euro betalen. Dat bedrag kan de EBU opeisen als de omroep zich midden in de organisatie van het festival zou terug trekken.

Blijkt dat de Israëlische regering van mening is dat KAN die waarborg zelf moet ophoesten, terwijl de tv-bazen vinden dat ze dat extra bedrag moeten krijgen bovenop hun jaarlijks budget van ongeveer 188 miljoen euro. Premier Netanyahu is daar voorlopig niet over te spreken. De omroep van Israël heeft een brief gestuurd naar de ministerraad met de vraag om snel een oplossing te bedenken. Daarin staat te lezen dat deze geldkwestie er voor zorgt dat de organisatie van de liedjeswedstrijd in Israël zo op losse schroeven komt te staan. De EBU heeft KAN nu eenmalig uitstel van betaling gegeven, ze krijgen tijd tot 14 augustus.

Advertentie