Israël

ISRAEL

Israëlische Netta krijgt onverwacht bijval uit Arabische wereld

Van Irak tot Jemen. De Israëlische inzending voor het Songfestival dit jaar kreeg al veel bijval uit Europa, maar nu blijken ook een aantal Arabische landen te bezwijken onder het catchy liedje uit Israël. (Bron: Eurovoix)

Het Israëlische Ministerie van buitenlandse zaken deelde een video van Netta’s liedje Toy op zijn Arabischtalige Facebookpagina en kreeg daarna opmerkelijk veel positieve reacties.

Favorietenrol

Toy is volgens de bookmakers de favoriet om het festival in mei te gaan winnen, maar krijgt nu dus ook veel aandacht in landen die normaliter niet positief gezind zijn richting Israël. De pagina waarop het ministerie de video plaatste heeft 1,5 miljoen volgers. Verschillende mensen die reageerden maakten negatieve opmerkingen over Israël als land, maar wensten Netta toch veel succes.

Bijval

‘I liked it. Good luck, girl. Morocco is with you’, schreef Hamad uit Marokko. De Marokkaanse Olaya schreef: ‘I’m in love with this song!’ Iemand anders nodigde Netta zelfs uit om een video te maken met twee Marokkaanse zangeressen. Abu Majd uit Saudi-Arabië zei: ‘This isn’t the type of music I like, but this song has everything  it takes to become an international hit.’

Een medewerker van de Iraakse binnenlandse zaken, Ahmed, wenste Barzilai veel geluk, waarop een Egyptische man reageerde ‘You’re a Muslim, but your feelings are Jewish. You don’t deserve the name Ahmed.’

De visie van de Arabische landen op Israël blijft moeilijk, maar neemt niet weg dat het lied ook daar veel bijval krijgt. Maar niet alleen in Europa en de Arabische wereld krijgt de inzending veel aandacht. Een Oegandese liefdadigheidsinstelling Spoon Youth maakte zelfs een dans op het nummer die heel Europa door ging.

play

De verwachting is overigens niet dat mogelijk een van deze Arabische landen in de komende jaren zal gaan deelnemen. Marokko nam al een keer deel aan het festival in 1980, maar behaalde daar helaas een voorlaatste plaats en deed daarna nooit meer mee.

Advertentie