Israël

ISRAEL

Mediaminister Dalle: Deelname Israël Songfestival 2024 ‘kan niet door de beugel’

Voor het eerst spreken ook politici uit ons land zich uit tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival 2024. Zowel aan Franstalige als Vlaamse kant wordt geopperd dat het beter zou zijn dat het land geweerd wordt van de komende editie in Malmö.

De bal ging aan het rollen toen Bénédicte Linard, minister van Cultuur in de regering van de Franse Gemeenschap van de partij Ecolo, de kwestie behandelde tijdens het vragenuurtje in het plaatselijke parlement.

Volgens minister Linard moet in navolging van Rusland ook Israël de deelname ontzegd worden: ‘Er moet eerst een einde komen aan de flagrante schendingen van het internationaal recht in Gaza’, klonk het. ‘Het is niet aan België om zich terug te trekken uit een evenement waar Israël aan deelneemt’, valt ook te lezen bij VRT NWS.

Standpunt binnen EBU?

De minister zei ook de RTBF aan te schrijven, de Franstalige publieke omroep die dit jaar deelneemt aan het Songfestival namens België, met de vraag haar standpunt ook kenbaar te maken binnen koepelorganisatie EBU.

Songfestival.be contacteerde de RTBF de afgelopen weken meermaals om een reactie te vragen over de Israëlische deelname aan de liedjeswedstrijd dit jaar, maar tot dusver bleef een antwoord uit.

‘Beste oplossing is dat Israël stopt met maken van onschuldige slachtoffers’

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) werd gevraagd om een reactie. Hij treedt de boodschap van zijn Franstalige collega bij: ‘Vrouwen en kinderen worden gedood door het Israëlische leger. Organisatoren moeten nagaan of de deelname van dat land in die omstandigheden nog opportuun is.’

Dalle is ook minister van Jeugd en roept daarom ook op om de mensen- en kinderrechten te respecteren: ‘Een dergelijk prachtig, verbindend feest vieren samen met een deelnemer die op deze schaal het internationale humanitaire recht en de kinderrechten schendt, dat kan niet door de beugel.’

VRT NWS meldt ook dat minister Dalle contact had met de VRT over de kwestie, die op haar beurt ‘bedenkingen bij de EBU geuit’ zou hebben. ‘De beste oplossing is niet dat Israël niet deelneemt aan het Songfestival, wel dat Israël stopt met het maken van onschuldige slachtoffers, onder wie vandaag al zo’n 12.500 kinderen’, zei de minister nog.

Deelname nog niet bevestigd

Op het moment van schrijven is het nog onduidelijk of Israël daadwerkelijk aan de startblokken zal verschijnen in Malmö. De EBU vroeg al twee keer aan de omroep van het land om de tekst van het lied aan te passen en minder politiek geladen te maken.

Volgens de laatste berichtgeving stelt Israël nu zondagavond zijn (opnieuw aangepast) lied voor het Songfestival 2024 voor. Maar of de EBU die derde versie zal aanvaarden, blijft nog even koffiedik kijken. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Omroep Israël zwicht dan toch: 10 maart voorstelling aangepast Songfestivallied

Advertentie