Israël

ISRAEL

Schrijvers van ‘Toy’ moeten winst delen met Jack White

Elk Eurovisiesongfestival opnieuw is er wel ergens een nummer dat wordt beschuldigd van plagiaat, het kopiëren van een nummer of melodie zonder toestemming van de auteur. Dat ook winnende nummers dit kan overkomen, mocht ook Toy ondervinden. 

Een paar maanden geleden stuurde platenmaatschappij Universal Music Studios, een brief naar de schrijvers van Toy. Stav Beger en Doron Medalie werden ervan beschuldigd het nummer Seven Nation Army van White Stripes uit 2003 gebruikt te hebben voor Toy. In de brief stond dat, als er geen overeenkomst kan worden bereikt, er tot een rechtzaak zou worden overgegaan. Dat bleef niet ongehoord en Doron Medalie zit al een tijdje in de Verenigde Staten om deze zaak af te handelen. Volgens Ynet, een Israëlische nieuwssite, zijn ze er uit.

Universal Music stuurt ‘waarschuwing’ naar schrijvers ‘Toy’

Overeenkomst gesloten

Er zouden overeenkomsten gesloten zijn tussen de beide partijen. Jack White, de leadzanger van de groep, deelt nu mee in de opbrengsten die het nummer al heeft voortgebracht. Honderd miljoen views op YouTube en miljoenen keren is het nummer al gestreamd en daar moet dus een deel van naar de zanger gaan. Aan de andere kant is er dan ook weer goed nieuws voor de twee schrijvers. Ze hebben een deel van hun rechten afgegeven aan het platenlabel waardoor het nu in nog meer landen kan worden gestreamd. Zo bereiken het nummer én de schrijvers een nog groter publiek. Er wordt verwacht dat de deal één van de volgende dagen zal ondertekend worden.

Wat als?

De gevolgen, zonder overeenkomst, hadden een groot probleem kunnen vormen voor Israël. Zo had Toy gediskwalificeerd kunnen worden en zou de overwinning dus niet naar Israël zijn gegaan in Lissabon.

Horen jullie de gelijkenissen in de nummers?

Advertentie