IJsland

IJSLANDSTOCKHOLM 2016

Beluister de twaalf IJslandse liedjes

Vorige maand werd in het televisieprogramma Vikan með Gísla Marteini bekend gemaakt welke twaalf acts deelnemen aan Söngvakeppnin 2016, de songfestivalvoorronde van IJsland. Nu kunnen de liedjes ook beluisterd worden.

RÚV, de IJslandse deelnemende omroep, ontving 260 inzendingen voor de nationale voorronde. Een speciaal comité selecteerde er 12 voor de nationale finale. Zangeres Greta Salóme nam (samen met Jónsi) in 2012 al deel aan het Eurovisiesongfestival. Het duo werd twintigste in de finale met Never Forget. Nu heeft ze twee inzendingen, want is ook als componiste in de race: ook de inzending van Elísabet Ormslev is van haar.

Een andere oude bekende is Pálmi Gunnarsson, die in 1986 deelnam als lid van de groep ICY. Als hij wint, zal dat exact dertig jaar na zijn eerste deelname zijn, de langste periode ooit tussen twee deelnames. Dat record staat nu op naam van de Fransman Jean-Claude Pascal, die in 1961 won voor Luxemburg en twintig jaar later nog eens meedeed.

De twaalf deelnemers: (klik op de titels om de liedjes te beluisteren)

 1. Sigga Eyrún – Kreisí
 2. Helgi Valur Ásgeirsson – Óvær
 3. Erna Mist & Magnús Thorlacius – Ótöluð orð
 4. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – Hugur minn er
 5. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – Spring yfirheiminn
 6. Alda Dís Arnardóttir – Augnablik
 7. Karlotta Sigurðardóttir – Óstöðvandi
 8. Ingólfur Þórarinsson – Fátækur námsmaður
 9. Elísabet Ormslev – Á ný
 10. Greta Salome Stefánsdóttir (foto) – Raddirnar
 11. Sigríður Eir Zophoniasardóttir & Jóhanna Vala Höskuldsdóttir – Ég sé þig
 12. Pálmi Gunnarsson – Ég leiði þig heim

De finale van Söngvakeppnin 2016 gaat met zes finalisten door op 20 februari. Eerst volgen er op 6 en 13 februari twee halve finales. Het publiek en een jury mogen elk de helft van de punten uitdelen. Twee inzendingen zullen in de finale doorstoten naar een sing-off waarbij alleen het publiek de winnaar kiest. Nationale en internationale artiesten zullen als gasten optreden tijdens de verschillende shows. De RÚV wil zo het dertigjarige jubileum van de show vieren.

Advertentie