LUXEMBURG

Keert Luxemburg in 2018 terug naar songfestival?

Opvallend nieuws uit ons kleinste buurland, Luxemburg. In de loop van de komende maanden zal de regering van het Groothertogdom de mogelijkheden bespreken om terug te keren naar het Eurovisiesongfestival, waar het sinds 1993 enkel zijn kat naar heeft gestuurd.

Afgelopen dinsdag raakte het nieuws bekend. De officiële petitiecommissie van het Luxemburgse parlement keurde toen een ingediende petitie goed die ijvert om opnieuw deel te nemen aan de liedjeswedstrijd. Er werden voldoende handtekeningen verzameld om de regering te dwingen de opties te overlopen.

Die dialoog zal gehouden worden in samenwerking met RTL, de Luxemburgse omroep. Die maakte aan de Engelstalige songfestivalwebsite Eurovoix al bekend volgend jaar alleszins niet terug te keren. Met het nieuws van de parlementaire discussie, lijkt er nu plots wél een opening te zijn om in 2018 weer van de partij te zijn. Meer nieuws wordt verwacht in de komende weken en maanden.

Het zou dan exact een kwarteeuw geleden zijn dat de Luxemburgers present tekenden op het songfestival. In 1993 werd het land 20e met de groep Modern Times. Luxemburg was tot in de jaren ’80 een sterke speler in de wedstrijd, met in totaal vijf geboekte overwinningen: in 1961 met Jean-Claude Pascal, in 1965 met France Gall, in 1972 met Vicky Leandros, in 1973 met Anne-Marie David (foto) en 1983, met Corinne Hermès.

Advertentie