Luxemburg

LUXEMBURG

Luxemburg mogelijk terug op Songfestival in 2024

Luxemburg keert mogelijk in 2024 terug naar het Eurovisiesongfestival. Fans ijveren al jaren tevergeefs voor een comeback van het ministaatje op Europa’s grootste muziekshow, maar nu lijkt het toch wel serious business. Niemand minder dan de premier van het land, Xavier Bettel, zet een mogelijke terugkeer op de politieke agenda bij de Luxemburgse regering.

Het Groothertdogdom Luxemburg, een van de zeven pioniers van de internationale muziekwedstrijd in 1956 trouwens, schittert intussen al dertig jaar in afwezigheid op het Eurovisiesongfestival. Een beperkt budget is altijd de voornaamste reden van het Luxemburgse bankzitten geweest. Hoewel het land diep in de buidel zou moeten tasten om terug mee te vieren met de rest van Europa, ziet de premier ook een grote positieve impact van een terugkeer.

Werkgroep en contacten met televisiezender RTL

En dat de eerste minister, trouwens ook minister van Communicatie en Media, het echt meent, blijkt uit de samenstelling van een werkgroep. Bettel zou zelf de leiding nemen van het comité en zou samenwerken met onder meer minister Tanson van Cultuur.

Er zouden al gesprekken plaatsgevonden hebben met RTL, de plaatselijke publieke omroep. Als lid van de EBU zou de televisiezender uiteraard de keuze van een kandidaat en een lied in goede banen moeten leiden.

Indrukwekkend palmares

Luxemburg was tot in 1993 een vaste waarde op het Eurovisiesongfestival, met succes. De Luxemburgers pakten maar liefst vijf keer de hoofdprijs en leverden daarmee zelfs een aantal onsterfelijke Songfestivalklassiekers af. Ook anno 2022 zijn Poupée de cire, poupée de son van France Gall en Après toi van Vicky Leandros nog steeds heel gekende hits.

Advertentie