Roemenië

ROEMENIEKIEV 2017

Omroep zendt audities van 72 artiesten uit

De Roemeense omroep TVR trekt alles uit de kast om lokale songfestivalfans te verwennen met uitzendingen. Naast de geplande halve finale en finale worden ook alle audities van niet minder dan 72 artiesten allemaal uitgezonden op de Roemeense staatstelevisie.

In totaal kreeg de TVR 84 kandidaturen binnen. Twaalf daarvan vielen om onbekende reden af. Alle andere deelnemers wagen momenteel hun kans in audities voor een vakjury, die worden opgenomen in een televisiestudio. Tussen zondag 5 en zaterdag 11 februari worden alle 72 audities uitgezonden op het tweede net van de TVR, telkens tussen 19.00 uur en 20.10 uur onze tijd. Op zondag 12 februari wordt in een twee uur durende televisieshow het verdict van de jury uit de doeken gedaan. De vijftien kandidaten die doorstoten naar de halve finale worden dan een voor een bekendgemaakt.

Dan wordt het menens en verhuist het hele gebeuren naar het eerste net van de TVR, met twee liveshows. Op zondag 26 februari gaat de halve finale door. Een vakjury wijst vijf artiesten de deur, de tien anderen plaatsen zich voor de feitelijke Roemeense nationale finale. Die wordt afgewerkt op zondag 5 maart, en daarin hebben enkel de Roemeense kijkers stemrecht.

Klinkende namen

Verreweg de bekendste naam in de lange deelnemerslijst is die van M I H A I. In 2006 vertegenwoordigde hij zijn land op het songfestival met Tornero en werd hij vierde. Sindsdien probeerde hij nog verschillende malen opnieuw naar het ESF te gaan, maar telkens zonder succes. Eind 2015 had Songfestival.be een exclusief interview met de zanger, toen over zijn hoop en kansen voor zijn deelname aan de voorronde in 2016.

De vakjury voor de audities bestaat uit klinkende songfestivalnamen als Paula Seling & Ovi (2010 met Playing With Fire & 2014 met Miracle), Luminiţa Anghel (2005 met Let Me Try, foto), Adrian Romcescu (componist van de inzending uit 1998Eu cred) en Andrei Tudor (componist van de inzending uit 2008, Pe-o margine de lume).

Roemenië moest zich vorig jaar terugtrekken nadat de TVR tijdelijk uit de EBU was gezet door wanbetaling. Die financiële problemen zijn intussen opgelost, en dit jaar zal het land dus weer deelnemen, na een jaartje gedwongen afwezigheid.

Advertentie