Frankrijk

FRANKRIJKSTOCKHOLM 2016

280 inzendingen voor ambitieus Frankrijk

De Franse omroep France 2 heeft 280 inzendingen ontvangen voor het komende Eurovisiesongfestival. Dat vertelde Nathalie André, hoofd Amusement, in een interview met Télé 7 Jours.

Frankrijk is als een van de grote sponsors van het songfestival rechtstreeks geplaatst voor de finale, maar het is intussen van Patricia Kaas in 2009 geleden dat onze zuiderburen nog eens in de top tien finishten. Vorig jaar strandde Lisa Angell op een teleurstellende vijfentwintigste plaats. Voor de Fransen betekende dat al hun vierde opeenvolgende notering buiten de top twintig.

Toch blijft Nathalie André positief over hun laatste bijdrage. ‘Ik blijf fier op het lied dat Lisa vertolkte en op haar enorme stem. Ook al is het geen modern lied, toch zie je dat het brandend actueel is na de tragische gebeurtenissen in Parijs’, aldus André die in Stockholm aan haar tweede songfestival toe is. Ze geeft ook toe dat ze niet had kunnen inschatten hoe grootschalig het evenement werkelijk is.

Vandaar dat men het toch over een andere boeg gooit en op zoek is naar een lied dat wat meer hedendaags is. Hoewel de resultaten het de laatste jaren lieten afweten, is de interesse in het festival nog voldoende groot. France 2 ontving 280 kandidaturen en samen met het nieuwe delegatiehoofd Edoardo Grassi is men sinds augustus aan de slag met de selectie. Tot dusver zijn er vier acts die eruit springen. Hoewel niets definitief is, geeft André aan dat lied wellicht Engelstalig zal zijn.

Om de hernieuwde moed van de Fransen kracht bij te zetten, zal de Franse omroep voor het eerst de beide halve finales uitzenden. In het verleden werd één halve finale uitgezonden op een minder bekend kanaal, nu zullen de twee semi’s te zien zijn op het populaire France 4. André gaf tot slot nog mee dat de Big 5-landen de EBU onder druk hadden gezet om ook in de halve finales te kunnen optreden. ‘Kijkers beoordelen een lied op basis van twee vertolkingen, vandaar dat het eerlijker is als alle finalisten twee keer mogen optreden’, besluit André.

 

Advertentie