Denemarken

DENEMARKENEX-DEELNEMERSSTOCKHOLM 2016

Denen maken zich op voor ‘Dansk Melodi Grand Prix’

Komende zaterdag kiest Denemarken haar inzending voor het songfestival. De vijfkoppige jury verwelkomt ex-songfestivalkandidate Christina Chanée.

Zaterdag presenteren Jacob Riising, Annette Heick en Hilda Heick Dansk Melodi Grand Prix 2016 vanuit Forum Horsens. In een eerste fase geven de tien kandidaten – wiens namen opnieuw te vroeg waren uitgelekt – het beste van zichzelf. Zowel de televoters als de vakjury bepalen met gelijk stemaandeel welke drie artiesten doorstoten naar de superfinale. Daarin heeft het publiek het laatste woord.

Ontslag in vakjury

De vakjury bestaat uit vijf experts die elk hun accenten zullen leggen in hun beoordeling. Ze lieten elk al in hun kaarten kijken. Zo zal radiopresentator Dennis Johannesson voornamelijk originaliteit belonen. ‘Het is belangrijk dat de liedjes en acts eigentijds zijn’, zegt hij. Ook choreograaf Vicky Leander zoekt naar een lied dat opvalt. ‘Het moet meezingbaar en dansbaar zijn, een oorwurm ooit. Visueel moet alles er prima uitzien’, aldus Leander.

John Gorden, die Satellite van Lena schreef, heeft het ook over een visueel evenement. ‘Het gaat erom hoe het lied, de tekst en de act samenkomen. Het plaatje moet kloppen’, zegt hij. Ook Christina Chanée zetelt in de jury. Zij won Dansk Melodi Grand Prix in 2010 samen met Thomas N’Evergreen. Het duo werd vierde op het songfestival in Oslo met In A Moment Like This. ‘Ik vind het hitpotentieel heel belangrijk en ga op zoek naar een lied dat het songfestival kan winnen. Van bij de eerste luisterbeurt moet de melodie in je hoofd vastzitten. Ik vind het ook belangrijk dat de artiest sterk zingt en veel charisma heeft’, besluit ze.

Johann Sørensen is de voorzitter van OGAE Denemarken en was ook jurylid tot hij in de krant vertelde dat hij dacht dat Simone zou winnen omdat hij het een internationaal klinkend lied vond. Hij voorspelde Muri & Mario een plek in de superfinale én een radiohit in Denemarken. De Deense omroep besloot hem uit de jury te zetten. Het is nog afwachten wie zijn plaats inneemt.

Voorbereidingen

Volg de voorbereidingen vanuit Horsens op de voet via de Facebookpagina van Melodi Grand Prix. De Deense omroep gaf alvast foto’s vrij van het podium.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.926056847430531.1073741886.139801779389379&type=3

Denemarken zit samen met ons land in de tweede helft van de tweede halve finale. Vorig jaar strandde Anti Social Media met The Way You Are in de halve finale. Dat was de Denen al sinds 2007 niet meer overkomen.

Advertentie