Armenië

ARMENIESTOCKHOLM 2016

Iveta Mukuchyan veroorzaakt politieke rel

Dinsdagavond kon de Armeense kandidate Iveta Mukuchyan het niet laten om in de green room de vlag van Nagorno-Karabach te zwaaien. Dat gebied is al jarenlang de oorzaak van een woelige relatie tussen Armenië en Azerbeidzjan en heel wat geweld in de regio zelf. De EBU stelt een onderzoek in.

Op de persconferentie na de show werd de finaliste gevraagd waarom ze net die vlag uitgekozen had, wetende dat het conflict in de regio heel gevoelig ligt. ‘Ik wil gewoon vrede in mijn land en die love waves uit mijn nummer ook echt verspreiden over de hele wereld’, zei ze aan de aanwezige pers. Later legde ze haar standpunt nog iets duidelijker uit via Facebook.

You should not forget that I represent my country, my heart and my thoughts and emotions. All my thoughts are with my…

Geplaatst door Iveta Mukuchyan op woensdag 11 mei 2016

Maar een Azerbeidzjaanse journalist was het dinsdagavond duidelijk niet eens met Iveta en haar vredesboodschap en haalde zwaar uit naar de zangeres. ‘Het gebied maakt integraal deel uit van Azerbeidzjan en zal nooit door iemand als een onafhankelijke staat erkend worden.’ De Azerbeidzjaanse zangeres Samra antwoordde hem kort en bondig: ‘Het songfestival gaat over muziek en over niets anders.’

Sancties

Het voorval ligt niet alleen op politiek vlak gevoelig. Ook bij de EBU zijn ze er mee bezig. Normaal zijn regionale vlaggen niet toegelaten op het songfestival en al helemaal niet wanneer ze dienen om een politiek statement te maken. Vorige week nog stapte de EBU van die regel af na heel wat heisa in de media.

Ze stellen nu een onderzoek in naar het incident en zitten samen met vertegenwoordigers van de Armeense omroep om dan tot een sanctie te komen. De beslissing wordt verwacht in juni. ‘Maar we veroordelen het gebruik van de vlag van een gebied met zoveel politieke spanningen in de green room tijdens een live uitzending’, klinkt het in hun persbericht.

Official statement on use of Nagorno-Karabakh flag at Eurovision Song Contest: The EBU and the Reference Group, the…

Geplaatst door European Broadcasting Union – EBU op woensdag 11 mei 2016

Advertentie