Algemeen

ALGEMEEN

Duncan Laurence verovert Verenigde Staten met ‘Arcade’

Drie jaar geleden kende niemand hem, twee jaar geleden won hij uit het niets voor Nederland het Eurovisiesongfestival en sindsdien is het rond de zanger niet meer stil geweest. Dankzij de populaire app TikTok scheert zijn winnende Songfestivallied hoge toppen in de VS.

Die aandacht zorgde er al voor dat hij op mocht treden in The Today Show, achter de piano die we kennen van uit Tel Aviv maar met strijkers achter hem, en nu mag hij ook in The Ellen DeGeneres Show zijn lied brengen, samen met zangeres Fletcher. Het lijkt zo de perfecte reclame voor het American Song Contest, dat in 2022 van start moet gaan in de vijftig Amerikaanse staten. Het lied van Duncan staat ondertussen op plaats 54 in de Billboard Global 200haalde de eerste plaats in de Bubbling Under Hot 100 Singles, de Adult Contemporary, de Adult Top 40 en de Mainstream Top 40, ook allen lijsten van het magazine Billboard.

Update 12 april: Arcade belandt op 100 in de Billboard Hot 100.

play

Is Duncan hiermee de eerste Songfestivalwinnaar die de VS verovert? We kijken even terug, op basis van een overzicht dat Aussievision eerder al publiceerde.

Save Your Kisses for Me

Het winnende lied van Brotherhood of Man uit 1976, Save Your Kisses for Me, belandde twee keer in de Billboard Hot 100, de belangrijkste Amerikaanse hitlijst. In een cover van de Amerikaanse zanger Bobby Vinton bereikte het de 75ste plaats. De originele versie haalde de 27ste plaats. De Britse groep stond ook nog met United We Stand, Where Are You Going To My Love en Reach Out Your Hand in de Amerikaanse hitlijsten.

play

Non ho l’età

Een Engelstalige versie van Gigliola Cinquetti’s Non ho l’età belandde als This is My Prayer op de 72ste plaats. Die versie werd gezongen door de Ray Charles Singers, niet te verwarren met de Ray Charles van onder andere Georgia On My Mind. De groep coverde ook nog een ander Italiaans Songfestivallied, Al di lá van Betty Curtis, vijfde op het Songfestival in 1961. Als Al-Di-La haalde het lied de 29ste plaats in de Billboard Hot 100. Dat lied haalde dan weer in de versies van Emilio Pericoli en Connie Francis ook een plaatsje in de lijst. Die laatste had een album uitgebracht met covers van Italiaanse liedjes, waaronder naast Al-Di-La Addio, addio en Romantica, beide Songfestivalinzendingen.

play

Waterloo

De meest succesvolle Songfestivalwinnaar in die lijst is uiteraard Waterloo van ABBA. Het lied behaalde de zesde plaats. Met Take A Chance On Me haalde de groep een derde plaats, een achtste plaats was er voor The Winner Takes It All en Dancing Queen stond een week op de eerste plaats.

play

Volare

Daarmee is Waterloo echter niet het meest succesvolle originele Songfestivallied in de Billboard Hot 100. Domenico Modugno haalde met zijn Nel blu dipinto di blu gedurende vijf weken de eerste plaats en stond zestien weken in de lijst. Modugno haalde ook de lijst met zijn andere inzending Piove (Ciao, ciao bambina), dat één week op de 97ste plaats stond. Het Volare van de Italiaanse zanger haalde ook in een versie van de McGuire Sisters de grootste Amerikaanse hitlijst. Een van de grootste Amerikaanse crooners Al Martino bracht ook een versie van de Italiaanse klassieker uit, net als Dean Martin en Bobby Rydell. Elk van die versies schopte het tot in de Billboard Hot 100.

play

L’amour est bleu

Het meest succesvolle Songfestivallied ooit, als we opnieuw naar die hitlijst kijken, is geen originele versie. Het gaat om een cover van Vicky Leandros’ L’amour est bleu, in de versie van Paul Mauriat & His Orchestra vertaald als Love Is Blue. Dat lied stond gedurende vijf weken op één en gedurende achttien weken in de lijst. Ook in een versie van Manny Kellem, His Orchestra & Chorus haalde het lied, met dezelfde titel, de lijst. In hetzelfde jaar haalden versies van Claudine Longet en de al eerder genoemde Al Martino respectievelijk de 71ste en 57ste plaats. Daarmee is het nog niet gedaan, de groep The Dells uit Illinois kreeg ook een eigen versie van het lied in de lijst, in een medley met I Can Sing a Rainbow.

play

Andere bekende Songfestivalinzendingen die de lijst gehaald hebben, zijn de volgende:

    1. Knock, Knock Who’s There van Mary Hopkin (92ste plaats als hoogste notering);
    2. Congratulations van Cliff Richard (99ste plaats);
    3. Beg, Steal or Borrow van The New Seekers (81ste plaats);
    4. Ooh Aah… Just a Little Bit van Gina G (12e plaats);
    5. Eres tú van Mocedades (9e plaats)

Het winnende lied van 2018, Toy, was ook in twee Amerikaanse hitlijsten terug te vinden, de Dance Club Songs en de Hot Dance/Electronic Songs.