DSVS 2019

DSVS 2019

Vanaf morgen: De Stem van Songfestival.be 2019!

Vanaf zondag 17 maart gaat Songfestival.be voor het vierde jaar op rij op zoek naar hét lied voor het komende Eurovisiesongfestival. Ditmaal met een fonkelnieuw logo (zie foto boven) en enkele nieuwe spelregels.

Grotendeels is het concept identiek als vorig jaar: elke ochtend om negen uur verschijnt op onze Facebook– en Instagrampagina een van de inzendingen voor het nakende Songfestival. Jullie krijgen de kans om via de sociale media elk liedje te quoteren door een score op tien te geven. Alle stemmen die tussen negen uur ‘s ochtends en ‘s avonds binnenkomen, worden meegeteld. Maar er zijn ook enkele verschillen bij deze vierde editie van DSVS. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Nieuwe filmpjes

Dit jaar hebben we als redactie zelf filmpjes gemaakt van en over alle 41 songs, waarin telkens drie mensen open kaart spelen. We geven onze ongezouten mening én ook een score op tien. De stemmen van onze redactie tellen mee voor een derde van het totaal. Het overblijvende twee derde komt van jullie scores via sociale media. Bij ex aequo’s geven jullie punten de doorslag.

Geen België

Onze Eliot zal de revue passeren bij de 41 kandidaten voor Tel Aviv, en zowel de redactie als jullie kunnen punten op tien geven. Maar in tegenstelling tot de vorige edities van DSVS wordt de totaalscore voor de Belgische inzending niet opgenomen in het eindtotaal. Als Belgische site willen we vermijden dat we té vriendelijk zijn voor het eigen land. Daarom hebben we besloten vanaf dit jaar net als op het echte Songfestival de stemmen voor het eigen land niet mee te tellen in het resultaat.

Minder finalisten

Bij de afgelopen twee edities, en ook bij onze zoektochten naar de beste Belgische en Nederlandse Songfestivalinzendingen ooit, plaatsten telkens de vijftien songs met de hoogste gemiddelde scores op tien zich voor de finale. Dit jaar brengen we dat aantal net als bij de eerste DSVS-editie terug naar tien.

Live finale

De finale van De Stem van Songfestival.be wordt dit jaar live afgewerkt, tijdens de inmiddels volgeboekte quiz die Songfestival.be organiseert op 1 mei in het Roze Huis in Antwerpen. Ook het stemsysteem verandert lichtelijk: onze redactie telt nog steeds mee voor een derde, het aandeel van de stemmen via sociale media wordt herleid naar een derde, en het andere derde komt van de deelnemers van de quiz. De stemmen van die laatste groep geven de doorslag bij een ex aequo.

In een notendop

Kort samengevat is dit het verloop van De Stem van Songfestival.be 2019.

1e ronde: alle 41 inzendingen voor Tel Aviv, tussen zondag 17 maart en vrijdag 26 april dagelijks op onze Facebook- en Instagrampagina’s. De scores op tien van onze redactie (33%) en jullie via sociale media (66%) bepalen de uitslag. De tien songs met de hoogste gemiddelde scores plaatsen zich voor de tweede ronde.

2e ronde: de tien overblijvende inzendingen voor Tel Aviv worden tussen zaterdag 27 april en woensdag 1 mei gerangschikt en beoordeeld door onze redactie (33%), jullie via sociale media en onze site (33%) en de deelnemers van onze quiz (33%). De drie ranglijsten worden elk vertaald naar de typische Songfestivalpunten van een tot twaalf, en het land met de hoogste totaalscore wint DSVS 2019. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens een live uitzending op onze sociale media tijdens de quiz.

Afspraak vanaf morgen op onze sociale media voor de eerste van de 41 liedjes voor het 64e Songfestival! Welk land denk jij dat DSVS 2019 gaat winnen?