Zwitserland

ZWITSERLANDMALMO 2024

Nemo zingt ‘The Code’ voor Zwitserland op Songfestival 2024

Donderdag maakte de Zwitserse omroep SRF bekend dat Nemo het land op het aankomende Eurovisiesongfestival in Malmö zal vertegenwoordigen. Ook het nummer, The Code, werd direct uitgebracht.

De artiest en het nummer zijn intern geselecteerd. SRF maakte hiervoor gebruik van een panel bestaande uit een internationale vak- en publieksjury.

De weg naar non-binaire outing 

Het nummer van Nemo gaat naar eigen zeggen over de weg die de artiest aflegde toen die realiseerde man noch vrouw te zijn, maar non-binair.

‘Mezelf leren kennen was een lang en vaak moeilijk proces’, zegt Nemo daarover. ‘Maar niks doet me vrijer voelen dan het besef dat ik non-binair ben.’

De Zwitserse kandidaat heeft hun eigen code gekraakt. Daarnaast heeft het lied ook nog een universelere boodschap. Nemo zingt dat je tot jezelf moet komen, dat je moet te weten komen wie je écht bent.

Ongelooflijke eer

Over de Songfestivaldeelname zegt Nemo het volgende:

Het is een ongelooflijke eer om Zwitserland te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Dit platform biedt een enorme kans om bruggen te bouwen tussen verschillende culturen en generaties. Daarom is het heel belangrijk voor mij als genderqueer persoon om op te komen voor de hele LGBTQIA+ gemeenschap.

Hit in eigen land

Nemo bracht al meerdere EP’s uit, zowel in de Engelse taal als in het Zwitserduits. In 2017 scoorde die een hit met het nummer Du, welke de vierde plek in de hitlijst van diens thuisland en een platina status behaalde.

Tweede halve finale

De artiest zal The Code ten gehore brengen tijdens de tweede halve finale op 9 mei. Afgelopen jaar werd Zwitserland vertegenwoordigd door Remo Forrer. Watergun eindigde op een 20e plek in de finale.