Cyprus

CYPRUSLISBONNE 2018

Cyprus grijpt terug naar nationale finale, componist al bekend

De Cyprioten krijgen volgend jaar de kans om mee te bepalen wie naar Lissabon afreist. Dat weet INFE Greece, een Grieks songfestivalmedium. Midden september kwamen er meer details naar buiten.

Het was al langer bekend dat ze in Cyprus zouden teruggrijpen naar een nationale finale, na twee jaar van interne keuzes. In 2015 werd de kandidaat gekozen via een talentenjacht met audities die uitmondden in liveshows à la The Voice, en volgens INFE Greece zou voor volgend jaar een gelijkaardig concept worden uitgedokterd. Het gaat om één grote finale waarin de vertegenwoordiger gekozen zal worden via jurystemming en televoting. Niet veel later zullen we het liedje te horen krijgen.

Succesvolle producer aangetrokken 

Al dat nieuws bevestigde omroep CyBC op 15 september en ze maakten meteen de naam bekend van de componist die voor de Cypriotische song zal zorgen. De eer is aan Alex Papaconstantinou, kortweg Alex P. Hij is verantwoordelijk voor hits van Marc Anthony en Jennifer Lopez. De man, half Cyprioot, half Zweed, is geen onbekende op het songfestival. De bijdragen van Griekenland (2007), Azerbeidzjan (2009) én Cyprus (2012) werden door de succesvolle componist geproduceerd en geschreven.

Eerder werd al gesuggereerd dat de componist voor Cyprus intern gekozen zou worden, en carte blanche zou krijgen om een of enkele liedjes aan te bieden aan de CyBC. Alle inwoners van Cyrpus, of met die origine, komen in aanmerking voor deelname aan de nationale finale. De finalisten worden via interne audities gekozen.

Het eiland Cyprus haalde de afgelopen drie jaar telkens de finale van het songfestival, al brak het daar geen al te grote potten. Zanger Hovig (foto) kwam in Kiev niet verder dan een 21e plek met zijn song Gravity.