Tsjechië

TSJECHIELIVERPOOL 2023

Tsjechië houdt nationale finale op 30 januari

De Tsjechen komen dit jaar voor het eerst sinds 2009 met een rechtstreekse finale als volwaardige uitzending om hun kandidaat voor het Songfestival te kiezen. Dat meldt het organisatieteam achter de selectie in een persbericht dat Songfestival.be ontving.

Op maandag 30 januari vindt vanuit de tv-studio’s van omroep ČT de nationale finale ESCZ 2023 plaats. De lijst met kandidaten moet volgens het persbericht nog bepaald worden op het moment van uitsturen. Wel verklapt de organisatie al dat er ruim 170 songs werden ingestuurd naar het selectiecomité en dat we een ‘bescheiden show van hoge kwaliteit’ mogen verwachten, die ‘focust op Tsjechisch talent internationaal tentoon te stellen’. Meer details, over de kandidaten, het uitzendtijdstip en het stemsysteem, worden later bekendgemaakt.

Tsjechië debuteerde op het Songfestival in 2007 en organiseerde in de eerste drie jaren preselecties op televisie. Nadien stopte het land met deelnemen door tegenvallende resultaten en dito kijkcijfers om in 2015 terug te keren, maar dan met interne selecties. Sinds 2018 organiseert de omroep een online voorronde om de kandidaat aan te duiden. Al lange tijd was het duidelijk dat de organisatie een volwaardige live uitzending ambieerde, en in 2023 is ze daar dus. voor het eerst in veertien jaar tijd, in geslaagd.

Op het Songfestival 2022 in Turijn bleef de groep We Are Domi (foto) steken op de 22e plek in de finale met Lights Off.

play