Italië

ITALIE

Deze Italiaanse steden toonden al interesse in Songfestival 2022

Het is amper een week na de overwinning van Italië op het Eurovisiesongfestival en nu al hebben maar liefst twaalf Italiaanse steden aangegeven het festival volgend jaar te willen organiseren, na drie dagen waren er al negen. We geven een overzicht van waar we volgend jaar mogelijk naar toe trekken.

Bologna

Deze stad in het noorden van Italië is als hoofdplaats van de regio Emilia-Romagna de op zes na meest bevolkte stad van het land, met ongeveer 390.000 inwoners. In de stad wonen mensen van 150 verschillende nationaliteiten, wat ideaal lijkt voor het Eurovisiesongfestival. De universiteit van Bologna is de oudste van de westerse wereld (1088). De stad heeft daarmee een grote populatie studenten. Het is een van de meest welvarende steden van het land en hoort er bij de top wat betreft levenskwaliteit. De arena waar het Songfestival door zou kunnen gaan, is de Unipol Arena, in hoofdzaak een sportarena, met plaats voor maar liefst 20.000 mensen bij concerten. Artiesten als Coldplay, Paul McCartney, Jennifer Lopez, Peter Gabriel, Kiss, Deep Purple en Bruno Mars hebben er al opgetreden.

Bron: Facebook Unipol Arena

Milaan

Milaan, voor velen bekend als modestad, nog noordelijker gelegen dan Bologna. In de stad wonen maar liefst 1,3 miljoen mensen. Milaan zou rond 600 v.C. gesticht zijn door Noord-Italiaanse Kelten. Bekend in Milaan zijn uiteraard de voetbalclubs Inter en AC met hun voetbalstadions, de Dom en de Scala. Milaan heeft het Mediolanum Forum te bieden, met plaats om ongeveer 12.000 mensen te zetten. Hier hebben Pearl Jam, Paul McCartney, AC/DC, Tina Turner, Jonas Brothers en nog anderen opgetreden.

Bron: Facebook Mediolanum Forum

Napels

Napels zullen veel Belgen kennen als de stad waar Rode Duivel Dries Mertens voetbalt. Het is na Rome en Milaan de grootste stad van Italië en ligt in het zuidwesten van het land, aan de zee. Er zijn net geen miljoen inwoners. De stad is bekend voor de Vesuvius, het oudste actieve operatheater van Europa en het voormalig koninklijk paleis. In Napels, waar het festival al doorgaan in 1965, zou het Songfestival door kunnen gaan in PalaArgento, in grootte gelijkaardig aan de zaal waar in 2019 het evenement in Tel Aviv doorging. Ongeveer 8.000 fans zouden er bij kunnen zijn. De Noorse groep A-ha trad hier ooit al op.

Pesaro

Pesaro is een stad waar vermoedelijk nog maar weinig mensen van gehoord hebben. Ook Pesaro ligt aan de zee, maar dan in het oosten van het land, op slechts enkele kilometers van San Marino. De stad telt net geen 100.000 inwoners en is bekend voor het Palazzo Ducale, het kasteel Rocca Costanza en Villa Imperiale. In Pesaro staat de Vitrifrigo Arena, met plaats voor 13.000 mensen. Luciano Pavarotti zong deze zaal in in 1996.

Bron: Wikipedia

Reggio Emilia

Voor deze stad gaan we opnieuw meer naar het noorden van het land. Reggio Emilia, 170.000 inwoners, ligt tussen Parma en Bologna en in de buurt van Modena. Bezoek er zeker de basilieken, het paleis van de bisschoppen of een van de vele andere paleizen. Hier zou het festival doorgaan in de RCF Arena, dat tot maar liefst 100.000 mensen kan ontvangen voor concerten. Klein probleempje: het is in openlucht.

Bron: Facebook RCF Arena

Rome

De hoofdstad van Italië kan hier uiteraard niet ontbreken. Bezienswaardigheden zijn de onafhankelijke staat Vaticaanstad, het Colosseum en Villa Borghese. PalaLottomatica, met voor basketbalwedstrijden plaats voor 11.200 mensen, zou hier de organiserende arena zijn.

Bron: Facebook

Turijn

Voor Turijn (meer dan 800.000 inwoners) trekken we naar het uiterste noordwesten van Italië, niet ver van de grens met Frankrijk en Zwitserland. De stad telt maar liefst drie universiteiten en het Palazzo Carignano, het mooiste gebouw van de stad. De arena hier is de Pala Alpitour, gebruikt voor sporten (de Winterspelen!) en muziekevenementen (Madonna, Ariana Grande, Il Volo). Bij een podium in het midden kunnen meer dan 15.000 mensen binnen.

Bron: Facebook Pala Alpitour

Firenze

Firenze dan, met het Nelson Mandela Forum (7.500-8.000 toeschouwers), vergelijkbaar met de Jaarbeurs Utrecht. Deze stad met ongeveer 360.000 inwoners ligt in het binnenland. Dit was het centrum van de wereld in middeleeuws Europa. Bezoek zeker de kathedraal, de Duomo en het Uffizimuseum.

Bron: Facebook Nelson Mandela Forum

Rimini

Rimini, aan de Adriatische Zee, ligt mogelijk nog dichter bij San Marino dan Pesaro. In de stad kun je de Tiberiusbrug, een 13e-eeuwse Romaanse kerk en Castel Sismondo vinden. Fiera di Rimini, een exhibitiecentrum van 189.000 m², is ook in de stad gevestigd.

Sanremo en Verona

We vermelden het hier even voor de volledigheid, maar van beide opties weten we al op voorhand dat ze uitgesloten zijn. Sanremo zou het festival willen organiseren in het eigen Ariston Theater, waar ieder jaar het Sanremo Festival doorgaat. In 1991 zou dat al het geval geweest zijn, maar toen is om veiligheidsoverwegingen het Songfestival verhuisd naar Rome. Verona dan weer zou het in het eigen amfitheater willen organiseren, waar Diodato voor de Eurovision Song Celebration zijn Fai rumore opnam. Dat amfitheater heeft echter geen dak en laat ons eerlijk zijn, een Songfestival in dergelijk gebouw van historische waarde, is allesbehalve een goed idee.

Bari

Deze stad is de recentste toevoeging aan de lijst. Het stadsbestuur moet nog concreet onderzoeken wat de vereisten zijn om het festival te mogen organiseren, maar het wil zeker een poging wagen. Bari heeft geen grote arena zoals andere Italiaanse steden of zoals Rotterdam, maar kijkt naar andere mogelijkheden. Bari heeft het voetbalstadion San Nicola, met meer dan 58.000 plaatsen en daarmee het op twee na grootste stadion van Italië, al heeft het geen dak. Ook het Fiera del Levante is een optie, een exhibitiecentrum.