Italië

ITALIELISBONNE 2018

Gewijzigde ‘Sanremo’ gaat door tussen 6 en 10 februari

De Italianen kiezen opnieuw via het muziekfestival Sanremo hun songfestivalkandidaat – al ondergaat die  show wel enkele wijzigingen qua concept.

Aan het aantal uitzendingen van de 68e editie van het Italiaanse liedjesfestijn verandert niets. Tussen dinsdag 6 en zaterdag 10 februari zendt Rai Uno vijf avonden live uit vanuit het Teatro Ariston in Sanremo. Er zijn nog steeds twee categorieën, de Campioni (de gevestigde artiesten) en de Nuove proposte (de nieuwkomers). In die eerste groep daalt het aantal van 22 naar twintig, bij de tweede blijft het overeind op acht.

Een eerste grote wijziging is dat er niemand van de campioni afvalt. In vorige jaren werd het aantal herleid van twintig naar vijftien voor de finaleavond, maar volgend jaar blijven alle twintig artiesten vijf avonden in de race. Op dinsdag 6 februari zingen ze allemaal hun song voor Sanremo. Op woensdag 7 en donderdag 8 februari brengen telkens tien van de twintig gevestigde artiesten nogmaals hun song, evenals telkens vier van de acht nieuwkomers. Op vrijdag 9 november zingen alle campioni hun lied opnieuw, maar dan in duet met andere artiesten. Ook alle acht nuove proposte komen aan bod, en daar wordt ook de winnaar van bepaald.

Eigen goeddunken

De finaleavond vindt plaats op zaterdag 10 februari. De twintig campioni brengen hun nummers nog een laatste maal. De top drie gaat naar een superfinale, waaruit een winnaar gekozen wordt. Die wordt aangeboden om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon. Bij weigering van de winnaar zal de RAI naar eigen goeddunken andere Sanremo-artiesten vragen om deel te nemen.

Ook met het stemsysteem wordt gespeeld: op de eerste drie avonden wordt de uitslag bepaald door een mix van televoting (40%), een giuria demoscopica (een panel van 300 ‘gewone’ muzikanten dat van thuis uit stemt; 30%) en een persjury (de geaccrediteerde pers aanwezig op Sanremo; 30%). Op de laatste twee avonden heeft het publiek 50% zeggenschap, het muzikantenpanel nog steeds 30%, en wordt de persjury vervangen door een vakjury bestaande uit muziekexperts, die voor 20% van het eindtotaal meetelt. Ook in de superfinale wordt dat stemsysteem gehanteerd. Doorheen de vijf avonden worden de percentages van de stemmen die alle artiesten behalen over de jury’s heen opgeteld om de uitslagen te bepalen.

Vier minuten

Nog een wijziging: de Italianen krijgen langere liedjes te verwerken. De maximale lengte lag op drieënhalve minuut, maar dat wordt opgetrokken naar vier minuten. Dat betekent dat er een minuut geknipt zou moeten worden om te komen tot een geldige songfestivalinzending, die slechts drie minuten mag duren.

Voor de liefhebbers: het hele reglement kan hier in het Italiaans worden uitgevlooid. Italië neemt als land van de Grote Vijf onmiddellijk deel aan de finale van het ESF op zaterdag 12 mei. Francesco Gabbani (foto) was de te kloppen favoriet op het songfestival in Kiev, maar eindigde uiteindelijk op een zesde plek met Occidentali’s Karma.