Luxemburg

LUXEMBURGALGEMEENVOORRONDES 2024

Acht kanshebbers in Luxemburg bekendgemaakt

In Luxemburg werden vandaag mondjesmaat de namen van de acht finalisten voor Luxemburg Song Contest vrijgegeven, de nationale finale op 27 januari waarin de Luxemburgse inzending voor Malmö zal gekozen worden. Het is een diverse groep geworden van verschillende artiesten en stijlen. Voorlopig werden enkel de kandidaten bekendgemaakt; er werden nog geen liedjes of songtitels gedeeld.

In Songfestivalmiddens wordt enigszins met argusogen naar deze preselectie gekeken; het is namelijk dé grootste Songfestivalcomeback na Italië in 2011. Na dertig jaar maakt ons kleinste buurland een retour op het grootste showbizzevenement ter wereld. Op 27 januari weten we dus wie van de onderstaande kanshebbers de eer zal hebben om het Groothertogdom opnieuw op de Eurovisiesongfestivalkaart te zetten.

Joel Marques Cunha

Vanmorgen vroeg werd Joel Marques Cunha als eerste finalist vrijgegeven. De 25-jarige Joel nam eerder dit jaar deel aan The Voice Germany, waar hij indruk maakte met zijn krachtige stem. Nu doet hij een gooi naar Europese roem als finalist van Luxemburg Song Contest.

play

Naomi Ayé

De 15-jarige Naomi zal in mei 16 jaar oud zijn en mag officieel dus deelnemen aan de wedstrijd. De piepjonge artieste speelt piano, zingt en componeert muziek. Ook zij heeft een verleden in The Voice, in de kidsversie in Frankrijk in 2020, waar ze ondermeer indruk maakte met I Will Never Love Again van Lady Gaga. Naomi Ayé is geboren in Luxemburg, maar heeft ook roots in Cuba en Hongarije.

play

EDSUN

EDSUN, een R&B-artiest die al wat strepen verdiend heeft in het Groothertogdom, is de derde finalist. In 2018 won hij in Luxemburg al de prijs van Artiest van het Jaar en hij trad ook op het Free Mobility Concert, een evenement dat vierde dat het openbaar vervoer in ons minibuurland volledig gratis werd. Onlangs bracht hij Finally Alive uit (video hieronder).

play

Krick

De vierde kandidaat is Krick, artiestennaam van Christine Heltz. Ook zij waagde eerder haar kans in The Voice Germany, in 2018, en bracht daarna een aantal liedjes uit, waaronder Fake Cake (zie video). Krick wordt beschouwd als een popzangeres met een moderne sound.

play

One Last Time

Nu rock de afgelopen jaren op toch heel wat bijval kon rekenen op het Eurovisiesongfestival, kan er natuurlijk geen rockband ontbreken in de Luxemburgse finale. De groep One Last Time wil Luxemburg terug naar het Songfestival brengen met een stevigere rocksong. Hieronder alvast een nummer uit hun repertoire, What We Need.

play

Tali

Tali is een vocal coach die woont in New York. Ze studeerde in Luxemburg en trekte daarna naar de Verenigde Staten. In januari komt ze dus terug naar haar thuisland om een gooi te doen naar het ticket naar Malmö. De zangeres heeft een Peruviaanse vader en een Israëlische moeder; benieuwd welke invloeden we in haar liedje mogen verwachten. Hieronder alvast een voorsmaakje van de stem van Tali.

play

Rafa Ela en Angy 

Ook een gelegenheidsduo kan niet ontbreken in de Luxemburgse finale: zangeressen Rafa Ela en Angy slaan de handen in elkaar voor een Songfestivalproject. Rafa Ela won in 2016 Luxembourg’s Next Popstar en in 2018 Top Voice Luxembourg. Ook Angy is niet vies van een muziekwedstrijd. Ze deed mee aan The Voice Belgique in 2013 en ook aan Good Singers op het Franse TF1 (zie video). Ervaring met de druk van een competitie hebben deze dames alvast.

play

CHAiLD

De laatste finalist is CHAiLD, de artiestennaam van de 25-jarige Adriano Lopes Da Silva. CHAiLD is een bekende elektropopartiest in Luxemburg en er is een link met België: CHAiLD woont en werkt in onze hoofdstad Brussel. Hij laat zich graag inspireren door artiesten als Troye Sivan en Sam Smith. Hieronder alvast een voorsmaakje van zijn genre.

play