Moldavië

MOLDAVIE

Zdob şi Zdub opnieuw Songfestivalkandidaat Moldavië

Plottwist in Moldavië! Er komt dit jaar geen nationale preselectie. De openbare auditie die gehouden werd om te bepalen wie zich zou plaatsen voor die geplande voorronde, levert nu plots de volledige inzending op. Moldavië trekt in mei 2022 voor de derde keer al met de groep Zdob şi Zdub naar het Songfestival.

Had je 5 maart in je agenda aangeduid als de dag waarop Moldavische voorronde Finala națională zou plaatsvinden? Schrappen is de boodschap. De volledige inzending is namelijk al gekozen. Omroep TRM ziet wegens stijgende coronacijfers af van de preselectie en heeft de openbare auditie gebruikt als selectiemethode. Tijdens die befaamde audities, waarbij een jury enkel let op zang, podiumpresence en de sterkte van het lied, kwam het gezelschap Fraţii Advahov & Zdob şi Zdub als winnaar uit de bus. Beluister hieronder inzending Trenuleţul:

play

Zdob şi Zdub heeft al eerdere Songfestivalervaringen. In 2005 verzorgde de groep de allereerste Moldavische Songfestivalinzending, met een zesde plaats in Kiev voor Boonika bate doba. Zes jaar later finishte de groep twaalfde in Düsseldorf met So Lucky. Of driemaal scheepsrecht blijkt, weten we over enkele maanden.

Aan de auditie namen 28 artiesten deel en 29 liedjes. Sasha Bognibov had namelijk 2 nummers in de race. Oorspronkelijk telde het lijstje één act meer, maar de mysterieuze Misscatylove en het nummer Intro werden uit de deelnemerslijst gehaald. Iemand leek zich voor de grap te hebben ingeschreven, want het lied bevatte niet meer dan wat storende geluiden.