Nederland

NEDERLAND

Het beste Nederlandse Songfestivallied – Van 60 naar 46

De voorbije maanden gingen we samen met jullie en Songfestivalweblog opzoek naar dé ultieme Nederlandse Songfestivalinzending van de afgelopen 62 jaar. Vijftien inzendingen zijn overgebleven en nemen het nu tegen elkaar op. Dat wil ook zeggen dat er een heleboel liedjes en artiesten gestrand zijn buiten de top 15. Die verschuivingen zorgden voor pittige discussies op beide Facebookpagina’s. Welke Songfestivalinzendingen konden jullie niet genoeg bekoren? We publiceren de volledige rankschikking in drie delen. Achter elk jaartal staat de gemiddelde score die jullie samen gaven.

60. Treble met ‘Amambanda’ uit 2006 (2,98)

play

In 2006 zorgde alleen de NOS voor het Nationaal Songfestival. Zoals in 1975 en 1982 ging de omroep opzoek naar drie kandidaten, maar deze keer moesten ze alle drie evenveel nummers brengen. Op het laatste moment werd Bastiaan Ragas nog vervangen door de groep Behave. Maud en Treble maakten de nationale voorronde compleet. In de superfinale won Treble met maar liefst 72 procent van de stemmen met het lied Amambanda. In Athene kwam het drietal helaas niet verder dan een twintigste plaats in de halve finale. Drie jaar eerder ging België nog zelf met een lied in een verzonnen taal en wist daarmee een tweede plaats te behalen. Helaas voor de dames bleek deze inzending niet zo succesvol als gedacht.

59. The Toppers met ‘Shine’ uit 2009 (3,08)

play

De Toppers werden al in september 2008 bekendgemaakt als kandidaat voor Moskou. Gerard Joling kreeg helaas geen toestemming van SBS om voor de NPO te werken, dus werd zijn plaats ingenomen door Jeroen van der Boom.
De vakjury ging tijdens het Nationaal Songfestival voor Angel of the Night, maar na de televoting veranderde alles en werd door het Nederlandse volk gekozen voor Shine. In Moskou kwamen de heren niet verder dan een zeventiende plaats. De inzending kreeg elf punten, waarvan er tien uit Albanië kwamen.

58. Bill van Dijk met ‘Jij en ik’ uit 1982 (3,19)

play

Zoals bij Treble in 2006 werd het Nationaal Songfestival op dezelfde manier georganiseerd. Drie nummers en drie artiesten zouden weer met elkaar de strijd aangaan. Jij en ik won en de uitvoering van Bill van Dijk kreeg de voorkeur boven The Millionaires en Bonnie St. Claire. In Harrogatte eindigde de inzending op een zestiende plaats van de achttien deelnemers met acht punten.

57. 3JS met ‘Never Alone’ uit 2011 (3,53)

play

Al in juli 2010 maakte de TROS bekend dat de 3JS naar Düsseldorf zouden afreizen om Nederland te vertegenwoordigen. Het trio zong tijdens het Nationaal Songfestival in 2011 zes verschillende Nederlandstalige nummers. De nationale voorronde werd gewonnen door Je vecht nooit alleen, maar voor het daadwerkelijke Songfestival werd een Engelstalige versie gemaakt. De inzending bleek niet zo in de smaak te vallen als gedacht, voor de eerste keer sinds 1968 eindigde Nederland weer als allerlaatste.

56. Mrs. Einstein met ‘Niemand heeft nog tijd’ uit 1997 (3,81)

play

Ook in 1997 werd tijdens het Nationaal Songfestival weer gekozen voor één artiest die meerdere nummers zou brengen. De groep bestaande uit Saskia van Zutphen, Paulette Willemse, Suzanne Venneker, Marjolein Spijkers en Linda Snoeij kwam voor een spannende puntentelling te staan. De provinciale jury’s kozen voor Niemand heeft nog tijd, maar de mensen thuis gaven de nummer één en twee van de jury hetzelfde aantal punten. Toen de aarde stilstond haalde het Songfestival dus niet. Nederland eindigde uiteindelijk op een gedeelde 22e plaats met vijf punten.

55. Annie Palmen met ‘Een speeldoos’ uit 1963 (4,03)

play

In 1963 werd Annie Palmen uitgekozen door de NTS om Nederland te vertegenwoordigen in Londen. Het nummer heette eigenlijk eerst Geen ander en werd daarna veranderd in Een droombeeld, om het dan later nog eens te veranderen naar Een speeldoos. De naamsverandering heeft de inzending weinig goed gedaan. Nederland eindigde voor het tweede jaar op rij als allerlaatste.

54. Joan Franka met ‘You And Me’ uit 2012 (4,06)

play

Het voorlopig laatste Nationaal Songfestival werd gehouden in 2012. John de Mol, het brein achter The Voice, werd ingezet om de voorronde nieuw leven in te blazen. Uit een open inzending werden zes kandidaten gekozen die in drie duels tegen elkaar kwamen te staan. De drie winnaars, Pearl Jozefzoon, Ivan Peroti en Joan Franka, streden daarna tegen elkaar in een superfinale. Met dank aan de televoting won Joan Franka en begon haar reis naar Baku, Azerbeidzjan. Ze kon de finale niet behalen en eindigde op een vijftiende plaats. Voor het achtste jaar op rij stond Nederland niet in de finale.

53. Ronnie Tober met ‘Morgen’ uit 1968 (4,13)

play

De Nederlandse inzending van 1968 werd slecht beloond in Londen. De inzending kreeg één punt en moest de laatste plaats delen met Finland. Morgen werd nooit een hit in Nederland. Dat lag blijkbaar aan het nummer, want de lp waarop het stond, werd twee keer extra geperst. De Spaanse Massiel ging er met de winst vandoor, net boven Cliff Richard.

52. Trijntje Oosterhuis met ‘Walk Along’ uit 2015 (4,29)

play

AVROTROS koos in 2015 intern voor Trijntje Oosterhuis. In Wenen zong ze Walk Along geschreven door Anouk, die zelf twee jaar eerder op het Songfestival stond en een negende plaats behaalde. Trijntje kreeg een hoop kritiek op zich af na de repetities om haar ‘scheurjurk’. Uiteindelijk besloot ze deze toch niet te gaan dragen, maar ze had daarvoor in de plaats wel een andere opvallende jurk. Deze inzending deed het niet zo goed als de twee voorgaande jaren. Nederland moest genoegen nemen met een veertiende plaats in de halve finale.

51. Corry Brokken met ‘Heel de wereld’ uit 1958 (4,38)

play

Voor de derde keer op rij stond Corry Brokken op het Songfestivalpodium voor Nederland. In Hilversum kwam ze op een negende plaats terecht. Het Songfestival werd dat jaar in Nederland gehouden, omdat Nederland het jaar ervoor won. Corry verdedigde dus haar titel in eigen land. Hoe Corry in 1956 eindigde is niet bekend, omdat toen alleen de winnaar bekend werd gemaakt.

50. Thérèse Steinmetz met ‘Ring-dinge-ding’ uit 1967 (4,43)

play

In 1967 zong Thérèse Steinmetz zes verschillende nummers tijdens het Nationaal Songfestival. Er kon toen nog via briefkaart gestemd worden. Ring-dinge-ding werd als winnaar gekozen en ging dus naar Wenen. Het lied kwam op de veertiende plaats terecht van de in totaal zeventien landen. Tegenwoordig woont de 85-jarige zangeres in Cannes, Frankrijk.

49. Greetje Kauffeld met ‘Wat een dag’ uit 1961 (4,68)

play

In 1961 werd Greetje Kauffeld door de NTS aangewezen om naar Cannes af te reizen. Ze vertegenwoordigde Nederland met het lied Wat een dag en wist daarmee een gedeelde tiende plaats te behalen. Ze moest deze tiende plaats delen met Finland en Monaco. Greetje is in Nederland eigenlijk bekend als jazzzangeres, maar is in Duitsland bekender als schlagerzangeres.

48. Sieneke met ‘Ik ben verliefd (Sha-la-lie)’ uit 2010 (4,89)

play

In 2010 kwam de TROS op het idee om Pierre Kartner (Vader Abraham) te vragen een lied te schrijven. Hij schreef Ik ben verliefd (Sha-la-lie). Tijdens een chaotisch Nationaal Songfestival moest Pierre zelf de winnaar kiezen, wat duidelijk nooit zijn bedoeling was. Sieneke en Loekz kregen hetzelfde aantal punten. Volgens de regels zou Pierre nu de beslissing moeten maken. Na lang aarzelen, koos hij voor Sieneke, die Nederland zou gaan vertegenwoordigen in Oslo. Het Nederlandstalige lied scoorde niet alleen bij jullie slecht, ook op het Songfestival bleef het steken op een veertiende plaats in de halve finale.

47. Hind met ‘Your Heart Belongs To Me’ uit 2008 (5,06)

play

In 2008 kreeg zangeres Hind, bekend door haar deelname aan Idols, de meeste stemmen en werd daarom door de NOS aangewezen om Nederland te gaan vertegenwoordigen in het Servische Belgrado. Er werden verschillende nummers ingezonden, maar Hind koos uiteindelijk voor een lied dat ze al vijf jaar op de planken had liggen: Your Heart Belongs to Me. Voor het eerst waren er dat jaar twee halve finales. Nederland raakte in de eerste halve finale niet verder dan een dertiende plaats.

46. Jetty Pearl met ‘De vogels van Holland’ uit 1956 (5,10)

play

Het allereerste Songfestivallied ooit uitgevoerd komt op een 46e plaats terecht. In 1956 mocht elk land twee liedjes insturen. Corry Brokken stond hetzelfde jaar op het Songfestivalpodium in het Zwitserse Lugano met Voorgoed voorbij. In dat jaar werd alleen een winnaar bekend gemaakt. Lys Assia won voor Zwitserland de eerste editie in eigen land.

Morgen ontdekken we wie er op plaats 45 tot en met 31 zijn beland.