Rusland

RUSLANDKIEV 2017

Burger King heeft 1 miljoen roebel over voor deelname

Er is nog steeds geen einde in zicht van de saga tussen Rusland en Oekraïne op het songfestival dit jaar. Volgens de EBU neemt Julia Samoylova nog steeds gewoon deel aan het festijn in Kiev, al mag ze het gastland van dit jaar helemaal niet in.

De afgelopen dagen circuleerden verschillende geruchten op het internet, het ene al wilder dan het andere. Sommige daarvan deden zelfs uitschijnen alsof Oekraïne als gastland uitgesloten zou worden van deelname aan een songfestival op eigen grondgebied. Dat lijkt allerminst aan de orde te zijn.

Life Line

Een kleine nieuwe ontwikkeling is dat ook grote bedrijven zich met het songfestival beginnen te bemoeien. De Russische tak van fastfoodketen Burger King, die overigens later dit jaar ook naar ons land komt, is bereid met een miljoen roebel (een dikke 16.000 euro) over de brug te komen om een deelname van Samoilova in Kiev te garanderen. Dat melden ESCKaz en het Russische medium Sostav.

Het opmerkelijke aanbod aan de Oekraïense regering komt van het hoofd van de Russische Burger King. Het miljoen roebel zou betaald worden door geld uit Life Line, een liefdadigheidsfonds van de keten. Het is niet de eerste keer dat een bedrijf ertoe bereid is te betalen om een kandidaat te laten deelnemen aan het songfestival, maar wel de eerste maal dat het zo opvallend gebeurt.

Voet bij stuk

Een officiële Oekraïense reactie op het bod is er nog niet, al lijkt het twijfelachtig dat Samoilova de grens zal overmogen door de gift. De veiligheidsdienst houdt voet bij stuk: de zangeres overtrad de Oekraïense wet en mag daarom niet binnen. Het blijft koffiedik kijken wat er de komende dagen en weken zal gebeuren, en of Rusland al dan niet aan de meet zal staan volgende maand.