Zweden

ZWEDENVOORRONDES 2018

Finale ‘Melodifestivalen 2018’ krijgt nieuwe puntentelling

De Zweedse omroep SVT heeft vandaag laten weten dat ze de puntentelling in de finale van hun voorronde dit jaar anders gaan aanpakken dan voorgaande jaren. Met de nieuwe methode krijgt de kijker veel meer inspraak om de uiteindelijke winnaar aan te duiden.

 Na negentien jaar gewerkt te hebben met de oude methode van het zevendelig puntensysteem, voert SVT nu de tiendelige methode in. In het verleden gaven de jury’s 1,2,4,6,8,10 en 12 punten. Ze verdeelden de punten over zeven acts en de rest kreeg niets. Vanaf dit jaar volgen ze het Eurovisiesongfestival in het punten geven en kunnen de kandidaten 1,2,3,4,5,6,7,8,10 en 12 punten krijgen.

In totaal worden er nu 638 punten verdeeld door de groepen jury’s. De kijker thuis heeft evenveel punten maar dan omgezet in procent. (Voorbeeld: als vijftien procent van de kijkers stemt op een lied dan krijgt dat lied 96 punten). Dit moet ervoor zorgen dat er dus zowel meer inspraak is van de kijker maar ook dat er meer spanning kan worden gecreëerd.

Voorlopig enkel in finale

Deze methode zal enkel worden gebruikt in de grote finale die op 10 maart zal plaatsvinden. De halve finales en herkansingsronde, die starten op 3 februari, behouden de gewone manier van stemmen, daar heeft de kijker, door middel van sms, app of telefoon de volledige controle over wie er naar de finale gaat. Binnenkort weten we dus wie de opvolger zal worden van Robin Bengtsson, die vorig jaar een vijfde plek kon bemachtigen voor Zweden.