Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023LIVERPOOL INFO

Halve finales Songfestival 2023: onder andere Rita Ora als pauze-act

Op een maand van de grote finale van het Eurovisiesongfestival in Liverpool heeft de Britse openbare omroep BBC een aantal namen bekendgemaakt van artiesten die zullen optreden tijdens een van de shows. Zowel een Britse, Oekraïense als een Kosovaarse artieste zullen het beste van zichzelf geven.

Die Kosovaarse artieste die ondertussen in het Verenigd Koninkrijk woont, is de wereldbekende zangeres Rita Ora (foto). Zij zal optreden tijdens de eerste halve finale en een medley van haar bekendste hits brengen. Ze brengt ook ineens haar nieuwste lied Praising You mee.

Weetje: Rita waagde in 2009 haar kans in de audities voor de Britse preselectie van 2009. Ze raakte uiteindelijk geselecteerd, maar bedankte voor een plaatsje in de liveshows. Dit is haar auditie:

play

Die eerste halve finale zal, zoals het traditie lijkt te worden, geopend worden door een van de presentatoren. De Oekraïense Julia Sanina zal samen met haar band The Hardkiss optreden. Die band werd in 2016 nog tweede in de preselectie.

Hoop en moed

Nog tijdens deze show zingt Alyosha (ESF 2010 voor Oekraïne) samen met de Liverpoolse Rebecca Ferguson. Alyosha is zoals velen haar land ontvlucht en zal haar verhaal vertellen door een nieuwe versie te brengen van Ordinary World van Duran Duran. Alyosha en Rebecca zullen een verhaal vertellen van hoop, moed en steun voor het Oekraïense volk.

Het duister overwinnen

Tijdens de tweede halve finale brengt Mariya Yaremchuk (ESF 2014) onder de noemer Music Unites Generations een hedendaagse mix van de bekendste muziek van haar land. Op het einde zingen rapper OTOY en Zlata Dziunka (JESF 2022) samen met Mariya. Samen willen ze tonen dat voor generaties Oekraïners muziek het licht is dat het duister overwint.

Zoals het bij het Eurovisiesongfestival lijkt te horen, wordt ook nog eens de boodschap gebracht dat je kunt zijn wie je bentBe Who You Wanna Be zal de boodschap brengen dat het Songfestival een plaats is voor iedereen, ongeacht wie je bent. Drie drag-artiesten zullen er optreden met een groep dansers van verschillende stijlen. Het wordt volgens de organisatoren een ‘medley van fabuleuze songs en een ongelooflijk optreden dat de kijkers zich zullen herinneren’.

Wie tijdens de grote finale allemaal op zullen treden, is voorlopig nog geheim. De namen voor de halve finale lijken alvast te beloven dat doorheen alle shows een positieve boodschap gebracht wordt. Misschien zien we nog wel meer bekende namen opduiken om ook in de finale die boodschap te brengen.