Liverpool 2023

Eurovision Song Contest
LIVERPOOL 2023

Dit is loting halve finales Songfestival 2023: België in 2e halve finale op 11 mei

Vanavond vond de loting voor de halve finales van het Eurovisiesongfestival 2023 plaats. De 31 landen die in de twee halve finales zullen strijden voor een plek in de Grand Final weten in welk van de halve finales zij aantreden. Ook weten we in welke helft van de halve finales de landen zijn ingedeeld. Gustaph mag tijdens de eerste helft van de 2e halve finale op 11 mei voor België proberen een finaleplek te bemachtigen. Nederland, vertegenwoordigd door Mia Nicolai en Dion Cooper, zien we terug tijdens de tweede helft van de 1e halve finale op 9 mei.

De allocation draw, die live te volgen was via YouTube en BBC2 en gepresenteerd werd door AJ Odudu en Rylan, vond plaats in de St George’s Hall te Liverpool. Tijdens de show werd er een toelichting gegeven op de slogan United by Music en kwamen onder meer Oekraïense prominenten aan het woord en zagen we (bekende) inwoners van Liverpool het belang onderstrepen van de belangrijke rol die het Eurovisiesongfestival inneemt om door middel van de kracht van muziek mensen bij elkaar te brengen.

In eerste instantie vond de handover, de overdracht vanuit de vorige gaststad plaats. Stefano Lo Russo, burgemeester van Turijn, droeg de officiële sleutels van het Eurovisiesongfestival over aan Joanne Anderson, de burgemeester van Liverpool.

Loting

Het totale deelnemersveld van het Eurovisiesongfestival in 2023 bestaat uit 37 landen. De Big 5 (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) zijn samen met het winnende land van de vorige editie (Oekraïne) al zeker van een plek in de finale op zaterdag 13 mei. De andere landen weten nu wie de concurrentie zal zijn tijdens de halve finales die zullen plaats vinden op 9 en 11 mei. Ook is er geloot welke landen die al zijn geplaatst voor de finale, in welke halve finale zullen meestemmen. In tegenstelling tot voorgaande jaren stemt de vakjury niet meer mee in de halve finale, waardoor het thuispubliek nu volledig mag bepalen welke landen doorstoten naar de finale.

Presentatoren AJ Odudu en Rylan werden tijdens het eerste deel van de loting, waarin bepaald werd in welke halve finale de al voor de finale geplaatste landen meestemmen, geassisteerd door plaatselijke scholieren en leden van de Oekraïense gemeenschap die zich in 2022 in Liverpool hebben gevestigd.

De 1e halve finale

Op 9 mei zal de eerste halve finale plaats vinden. Duitsland, Frankrijk en Italië zullen meestemmen in deze halve finale.

Eerste helftTweede helft
ServiëZweden
LetlandMoldavië
IerlandZwitserland
NoorwegenIsraël
PortugalNederland
KroatiëFinland
MaltaAzerbeidzjan
Tsjechië

De 2e halve finale

Op 11 mei zal de tweede halve finale plaats vinden. Oekraïne, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zullen meestemmen in deze halve finale.

Eerste helftTweede helft
ArmeniëAlbanië
CyprusAustralië
RoemeniëOostenrijk
DenemarkenLitouwen
BelgiëSan Marino
IJslandSlovenië
GriekenlandGeorgië
EstlandPolen

De tabellen zijn ingedeeld op basis van de volgorde tijdens de loting. De startvolgorde wordt op een later moment bekend gemaakt.