Malmö 2024

MALMO 2024MALMO 2024 INFO

België en Nederland in tweede halve finale Songfestival 2024 op 9 mei

Dinsdagavond vond de loting voor het 68e Eurovisiesongfestival plaats. De deelnemende landen in de halve finales op 7 en 9 mei weten in welke van de twee halve finales ze voor een plek in de finale op 11 mei mogen strijden. België zal deelnemen aan de tweede halve finale op 9 mei. Mustii zal in deze halve finale onder andere samen met Joost Klein uit Nederland op het podium staan. Luxemburg zien we terug tijdens de eerste halve finale op 7 mei.

De loting oftewel de allocation draw was live te volgen via YouTube. De presentatie was in handen van Pernilla Månsson Colt en Farah Abadi.

Handover

In eerste instantie vond de handover, de sleuteloverdracht vanuit de vorige gaststad plaats. Steve Rotheram, voormalig burgemeester van Liverpool, droeg de officiële sleutels van het Eurovisiesongfestival over aan Katrin Stjernfeldt Jammeh, burgemeester van Malmö.

De loting

Het totale deelnemersveld van het Eurovisiesongfestival 2024 in Malmö bestaat uit 37 landen. De Big 5 (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) zijn samen met het winnende land van de vorige editie en organisator van het komende festival (Zweden) al zeker van een plek in de finale op zaterdag 11 mei.

De andere landen weten nu met wie ze mogen concurreren tijdens de halve finales die zullen plaats vinden op dinsdag 7 en donderdag 9 mei. Ook is er geloot welke landen die al zijn geplaatst voor de finale, in welke halve finale zullen meestemmen. Net als afgelopen jaar stemt de vakjury niet meer mee in de halve finale, waardoor het thuispubliek nu volledig mag bepalen welke landen doorstoten naar de finale.

Eerste halve finale

De eerste halve finale zal plaatsvinden op dinsdag 7 mei. Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zullen meestemmen in deze halve finale.

Eerste helftTweede helft
OekraïneSlovenië
CyprusIJsland
PolenFinland
ServiëPortugal
LitouwenLuxemburg
KroatiëAustralië
IerlandAzerbeidzjan
Moldavië

Tweede halve finale

De tweede halve finale zal plaatsvinden op donderdag 9 mei. Spanje, Italië en Frankrijk stemmen mee in deze halve finale.

Eerste helftTweede helft
OostenrijkIsraël
MaltaEstland
ZwitserlandGeorgië
GriekenlandNederland
TsjechiëNoorwegen
AlbaniëLetland
DenemarkenSan Marino
ArmeniëBelgië

Bovenstaande tabellen zijn ingedeeld op basis van de volgorde tijdens de loting. De startvolgorde wordt op een later moment door de productie bekend gemaakt.