Malmö 2024

MALMO 2024ALGEMEENEBUFP-NONNL-SIDE

Reactie winnaar Nemo: ‘Songfestival heeft wat opknapwerk nodig’

De Zwitserse Nemo sprak meteen na hun overwinning op het Eurovisiesongfestival de pers toe. De artiest schuwde de lastige vragen van de aanwezige journalisten niet en was best kritisch voor de huidige staat van het Eurovisiesongfestival.

Nemo verscheen dolenthousiast op de persconferentie na de finale. De artiest reageerde bij momenten heel innemend op vragen over hun non-binaire genderidentiteit en de huidige gespannen sfeer in de wereld en de wedstrijd.

‘Voel me heel trots voor de hele queer community’

Nemo is de eerste non-binaire artiest die het Eurovisiesongfestival wint. Journalisten waren heel benieuwd naar hun eerste emoties daarbij: ‘Ik voel me ontzettend trots. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor de hele community van non-binaire personen, transpersonen en de hele queer community.

Ik denk dat er nog nooit zoveel queer representatie geweest is op het Eurovisiesongfestival als dit jaar. Het is belangrijk om te kunnen tonen aan de wereld dat het ok is om te zijn wie je bent.’

‘Hopelijk kan het Songfestival een feest blijven van vrede en liefde’

Uiteraard konden vragen over de heel gespannen sfeer op het afgelopen Eurovisiesongfestival niet ontbreken. We zagen een duidelijk bezorgde Nemo die hoopt op een vredevol voortbestaan van de wedstrijd: ‘Ik hoop dat het Songfestival echt een feest van vrede en liefde kan blijven.’

‘Gebroken trofee moet hersteld worden, Songfestival ook nood aan opknapwerk’

Via een best grappige vraag, haalde Nemo daarna opnieuw uit naar de huidige staat van het Songfestival. Op het podium nog brak de trofee en een journalist wilde daar meer over weten. De kersverse winnaar reageerde ludiek, maar snedig: ‘De trofee moet een beetje hersteld worden, net zoals het Songfestival. Dat heeft ook opknapwerk nodig.’

Het antwoord werd op applaus onthaald in de perszaal.

‘Gek om mijn naam te zien staan naast Celine Dion’

Nemo is de derde winnaar voor Zwitserland op het Eurovisiesongfestival, na wijlen Lys Assia (ESF, 1956) en natuurlijk Celine Dion (ESF, 1988). ‘Ik vind het heel gek om mijn naam te zien staan naast hen’, grapte Nemo.

Zwitsers neutraal bij vraag over Joost Klein

De grote finaledag van het Songfestival werd voor een groot stuk overschaduwd door de diskwalificatie van Nederland en Joost Klein en de aanwezige pers wilde ook weten wat Nemo ervan vond.

De vertolker van The Code reageerde op zijn Zwitsers, redelijk neutraal: ‘Ik ben er niet echt mee bezig geweest eigenlijk. Ik weet er ook weinig over, dus als ik ergens niets van weet, dan kan ik er ook geen statement over geven.’

‘Focus op hier en nu’

Er werd ook nog gepolst naar de verdere carrièreplannen van de artiest, maar die reageerde daar zeer nuchter op: ‘Ik denk daar momenteel totaal niet aan. Ik ben in het hier en het nu en ik ga even genieten van dit moment. Nu gaan we eerst een nachtje feesten’, aldus de trotse en dolgelukkige winnaar.