Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

2e halve finale kijkcijfersucces in Nederland, flop in Vlaanderen

De kijkcijfers voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival zijn zeer goed nieuws voor de Nederlandse NPO, maar veel minder voor de Vlaamse VRT.

In Nederland zagen gisterenavond 3.015.000 mensen Duncan Laurence met zijn lichtbal én verzilverde finaleplek. Het was daarmee met stip het meest bekeken programma op de Nederlandse televisie. Gezien de favorietenrol van onze noorderburen en de grote hype, wordt verwacht dat het kijkcijferaantal nog gevoelig zal toenemen voor de finale morgenavond. Vijf jaar geleden, toen Nederland tweede werd dankzij The Common Linnets, keken er ruim vijf miljoen mensen.

Een heel ander verhaal in België. De VRT had de uitzending verplaatst naar het Ketnetkanaal om zijn verkiezingsprogramma Iedereen kiest niet twee keer te moeten onderbreken, maar dat heeft desastreuze gevolgen op de kijkcijfers voor het Songfestival. Enkel de top twintig van de meest bekeken programma’s per dag wordt vrijgegeven, en in die lijst staat de tweede halve finale niet. Er waren dus minder dan 193.001 kijkers, want dat was het aantal voor het twintigste programma in de lijst. Net als bij de tweede halve finales in 2008 en 2009, die toen ofwel ook op een ander kanaal werd uitgezonden of buiten de vrijgegeven lijst van kijkcijfers eindigde, is het exact aantal Vlaamse kijkers dus onbekend voor het grote publiek.

In Wallonië is de tweede halve finale dan weer wél terug te vinden in de top twintig. De uitzending op La Une trok 133.523 kijkers, waarmee het het veertiende meest bekeken programma van de dag was op de Waalse televisie.