Voorrondes 2020

VOORRONDES 2020

Italië van start met 70e editie ‘Sanremo’

Vanavond, dinsdag 4 februari, beginnen de Italianen voor de zeventigste keer aan hun Sanremo Festival della Canzone Italiana. Ook dit jaar gebruikt omroep RAI de jaarlijkse muziekwedstrijd als (indirecte) voorronde voor het Songfestival. Opvallend: televoting komt er pas op de vijfde en laatste avond.

Net als vorig jaar zijn er weer 24 kandidaten die in het Teatro Ariston verschillende opeenvolgende avonden het beste van zichzelf geven voor de ogen van miljoenen Italiaanse televisiekijkers. Zij nemen deel in de categorie Campioni. Er zijn daarnaast nog acht nieuwkomers in de Italiaanse muziekwereld die hun kans wagen in de categorie Nuove proposte, maar die staat volledig los van het Songfestival. Dit artikel en onze verdere verslaggeving over Sanremo 2020 kijkt daarom enkel naar de Campioni-categorie. De 24 kandidaten vind je hieronder terug. Er zijn twee ex-Songfestivaldeelnemers: Francesco Gabbani werd in 2017 zesde met Occidentali’s Karma, terwijl Raphael Gualazzi (foto) in 2011 de zilveren plak in de wacht sleepte met Madness of Love.

Deelnemer(s)Nummer
Achille LauroMe ne frego
Alberto UrsoIl sole ad est
AnastasioRosso di rabbia
Bugo e MorganSincero
DiodatoFai rumore
Elettra LamborghiniMusica (e il resto scompare)
ElodieAndromeda
Enrico NigiottiBaciami adesso
Francesco GabbaniViceversa
Giordana AngiCome mia madre
Irene GrandiFinalmente io
Junior CallyNo grazie
Le VibrazioniDov'è
LevanteTikibombom
Marco MasiniIl confronto
Michele ZarrilloNell'estasi o nel fango
Paolo JannacciVoglio parlarti adesso
Piero PelùGigante
Pinguini Tattici NucleariRingo Starr
RancoreEden
Raphael GualazziCarioca
RikiLo sappiamo entrambi
Rita PavoneNiente (Resilienza 74)
ToscaHo amato tutto

Wedstrijdverloop

Tijdens de eerste twee avonden, dinsdag 4 en woensdag 5 februari, treden telkens 12 van de 24 Campioni aan met hun lied. Een jury bestaande uit 300 Italiaanse muziekgebruikers, de zogenaamde giuria Demoscopica, stemt van thuis uit en bepaalt een totale rangschikking over de twee avonden heen.

Donderdag 6 februari staat volledig in het teken van de 70ste verjaardag van de wedstrijd. De 24 Campioni zingen, alleen of met een gastartiest, een klassieker uit de vorige 69 edities, en dus niet hun nieuw lied. Tijdens deze derde avond wordt een rangschikking samengesteld door de orkestleden, die wordt opgeteld bij die van de twee vorige avonden.

Tijdens de vierde avond, op vrijdag 7 februari, zingen de 24 Campioni allemaal hun nieuw lied. Ditmaal is het aan de geaccrediteerde pers van radio-, tv- en internetjournalisten aanwezig op Sanremo die mag stemmen en een rangschikking bepaalt. Er valt opnieuw niemand af, alle kandidaten blijven in de race.

Zaterdag 8 februari is er dan de finale. Na opnieuw dezelfde 24 optredens als de vorige avond, bepalen de 300 muziekgebruikers (33%), de geaccrediteerde pers (33%) en televoting (34%) de top 3  waarna diezelfde 3 jury’s de winnaar bepalen. Tijdens de eerste 4 avonden van Sanremo 2020 is er volgens het officiële reglement dus geen televoting voor Italiaanse kijkers. De winnaar gaat waarschijnlijk naar Rotterdam, want de kandidaten moesten voor hun deelname bevestigen of ze een Songfestivaldeelname al dan niet zien zitten. Daarover schreven we eerder al.

Een lange zit

De in totaal vijf liveshows van Sanremo zijn zoals altijd een lange zit die veel geduld vergen van kijkers uit binnen- en buitenland. Ook dit jaar duurt elke liveshow minstens 4 uur, exclusief voor- en nabeschouwingen, en worden de liedjes dus naar aloude gewoonte weer afgewisseld door gastartiesten, grapjes, monologen en reclame. Afspraak elke avond vanaf 20.45 uur op RAI 1, te bekijken op kanaal 180 (Telenet), 220 (Proximus) en 717 (TV Vlaanderen). Online meekijken kan via de website van de RAI.