Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJK

Britse steden staan in de rij voor organisatie Songfestival 2023

Nu Songfestivalorganisator EBU bekendgemaakt heeft dat het gesprekken start met de Britse openbare omroep BBC over een mogelijke organisatie van de volgende editie, struikelen steden zoals traditioneel ieder jaar net niet over elkaar heen in een poging het Eurovisiesongfestival naar de eigen stad te halen. Oekraïne wil graag dat de EBU de beslissing terugdraait, wellicht is dat ijdele hoop. Al zeventien Britse steden hebben interesse getoond, naarmate nog meer steden zich bij de geïnteresseerden vervoegen, werken we dit artikel bij.

Uiteraard kan de hoofdstad van een land niet achter blijven. In de recentste edities van het festival hebben we geleerd dat hoofdstad zijn geen garantie is om de organisatie binnen te halen. Zo grepen Amsterdam en Rome naast de liedjeswedstrijd. In de Britse hoofdstad Londen zou de O2 Arena dienst kunnen doen als Songfestivalarena, net als de OVO Arena Wembley.

Niet alleen Engeland

Ook Manchester zou het festival kunnen organiseren, in de AO Arena. Verder zijn er nog Liverpool (M&S Bank Arena), Leeds (First Direct Arena), Brighton (Brighton Centre), Birmingham (Resorts World Arena), Sunderland (nog te bouwen Sunderland Arena), Nottingham (Motorpoint Arena), Newcastle (Utilita Arena), Wolverhampton en Sheffield. Ook buiten de Engelse landsgrenzen tonen steden interesse. Er is Cardiff in Wales (Motorpoint Arena en Principality Stadium), Belfast in Noord-Ierland (SSE Belfast Arena) en in Schotland willen Aberdeen (P&J Live), Edinburgh en Glasgow (OVO Hydro Arena) heel graag het festival binnenhalen. Sinds 9 juli is ook Bristol bij de kandidaten. Daar zou het Songfestival 2023 in de YTL Arena plaats kunnen vinden, een arena in industrieel gebied.

Van al die steden spreken lokale politici de interesse in de liedjeswedstrijd uit. Zelfs de Schotse premier, die Schotland eigenlijk uit het Verenigd Koninkrijk wil, ziet het Songfestival graag naar een van de Schotse steden komen.

Voorwaarden

De voorwaarden om het Eurovisiesongfestival te mogen organiseren, zijn ondertussen grotendeels bekend. Er moet onder andere een internationale luchthaven in de nabijheid zijn, een arena voor minstens 10,000 toeschouwers en genoeg hotelbedden. Aan al die zaken hebben veel Britse steden vermoedelijk geen gebrek, even afwachten welke stad uitgekozen wordt.

Advertentie