Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJK

James Newman voor Verenigd Koninkrijk naar Songfestival Rotterdam

De BBC heeft deze morgen in het programma BBC Radio 1 Breakfast bekendgemaakt dat James Newman voor het Verenigd Koninkrijk naar het Songfestival in Rotterdam zal trekken. Enkele fans zaten een aantal dagen al op het spoor van James en zijn broer John Newman. De Britse openbare omroep werkte voor de keuze van de artiest en het lied samen met platenmaatschappij BMG.

Sinds de BBC had aangekondigd dat ze op 27 februari hun kandidaat voor het Songfestival bekend zouden maken, waren fans zoals gewoonlijk op zoek gegaan naar wie die kandidaat zou kunnen zijn. Enkelen kwamen door een aantal mysterieuze tweets van John Newman, die later weer verwijderd werden, uit bij hem en later ook bij zijn broer James. Eén van die tweets luidde ‘It’s a family affair’ en in een andere schreef hij dat hij uitkeek naar deze week.

2011

Gisteravond dan circuleerden op Twitter de titels van twee liedjes die James Newman geschreven heeft en net had ingediend bij een auteursrechtenvereniging. Eén van die liedjes belandde uiteindelijk zelfs op een Tsjechische website en dat bleek meteen de inzending te zijn. Eén van de schrijvers heeft trouwens meegeschreven aan Running Scared, waarmee Ell & Nikki in 2011 het Songfestival wonnen voor Azerbeidzjan. Een goed voorteken voor het VK?

Zo klinkt het liedje:

Wereldhits

John Newman, de jongste van de twee broers, is bekend van wereldhits als Love Me Again en Feel The Love (samen met Rudimental). James Newman is vooral bekend als songschrijver. Hij schreef bijvoorbeeld Waiting All Night voor Rudimental en Ella Eyre, Blame voor Calvin Harris, Let ‘Em Talk voor Kesha, Lay It All On Me voor Rudimental en Ed Sheeran en schreef verder ook voor Justin Bieber, Louis Tomlinson, Liam Payne, ZAYN, James Arthur en broer John.

Grammy

De Brit werd dankzij zijn samenwerkingen met Kesha en Toni Braxton tweemaal genomineerd voor een prestigieuze Grammy. Deze Britse kandidaat zat in 2017 mee achter het Songfestivalliedje van Ierland, toen zonder succes. Broer John Newman, de jongste van de twee, is bekend van wereldhits als Love Me Again en Feel The Love (samen met Rudimental).

Als zanger had hij tot nu toe het meeste succes met het liedje Therapy van Nederlandse dj Armin Van Buuren, waarop de stem van James te horen is. Dat lied werd een grote hit in verschillende landen. Ook zijn inzending voor Rotterdam heeft een oranje tintje. Wim Hof, bekend als de Nederlandse ‘iceman’, heeft een rolletje in de videoclip van James Newman.

Waargebeurd verhaal

My Last Breath ontstond rond een meer in Schotland. Het lied is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal van een duiker die in de Noordzee was achtergebleven. ‘Het gaat over wat je allemaal niet zo doen voor iemand anders.’ Een van de schrijvers van de Britse inzending, Iain James, heeft trouwens meegeschreven aan Running Scared, waarmee Ell & Nikki in 2011 het Songfestival wonnen voor Azerbeidzjan.

Advertentie