Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJK

TikTok-ontdekking Sam Ryder is Britse Songfestivaldeelnemer

Het bleef een lange tijd stil rond de inzending van het Verenigd Koninkrijk. Vandaag kwam daar tijdens de BBC Radio 1 breakfast show verandering in. Sam Ryder mag het eiland dit jaar vertegenwoordigen met zijn SPACE MAN. Beluister in dit artikel zijn inzending.

Sam Ryder zwaait dit jaar de vlag voor het Verenigd Koninkrijk op het 66e Eurovisiesongfestival. ‘Wie?’, zal menig lezer denken. Als je een TikTok-account hebt, ben je hem misschien al eens tegengekomen. De zanger loopt al sinds 2009 rond in de muziekindustrie, maar was relatief onbekend tot twee jaar geleden. Zijn muzikale carrière kreeg namelijk pas een echte boost tijdens de eerste coronalockdown in maart 2020. Tijdens die lockdown besloot hij om op TikTok allerlei nummers te coveren van bekende artiesten. Het legde hem geen windeieren want ondertussen telt zijn account al zo een 12 miljoen volgers, én krijgt hij de eer om zijn land te vertegenwoordigen op het Songfestival. De man komt in april zelfs optreden in België.

Reactie Sam

Sam vindt het geweldig dat hij zijn land mag vertegenwoordigen: ‘Ik was als kind al fan van het Eurovisiesongfestival en ik ben trots dat ik de kans heb gekregen om op een evenement te zingen waar een paar van de meest getalenteerde creatievelingen, artiesten en songwriters van Europa bij betrokken zijn’, liet de zanger weten. Muzikante Amy Wadge, die al een Grammy won met een liedje van Ed Sheeran, sleutelde mee aan de inzending.

Opmerkelijk: het nummer is al sinds 22 februari op het internet te vinden. Toch besloot de BBC en TaP, het artiestenbureau dat betrokken is bij de Britse inzending, om even te wachten met de bekendmaking. Een doordachte strategie om te zien hoe het publiek zou reageren op de inzending of niet? We zullen het nooit weten. Wel is het zo dat het nummer ondertussen al heel wat aandacht kreeg op de Britse radio.

Hieronder kan je de inzending beluisteren:

play

Verenigd Koninkrijk op het Eurovisiesongfestival

Het Verenigd Koninkrijk was, wat je misschien wel zou vermoeden, geen stichtend land. Het debuut van het eiland volgde namelijk pas in 1957. Ondertussen bouwden de Britten wel een rijke historie op, al gaat het sinds de jaren 2000 een pak minder. Deze eeuw bereikte het land namelijk slechts tweemaal de top 10 en werd het vijf keer laatste, onder andere in 2019 en 2021. Pijnlijk voor een land met een grote muziekindustrie. Sam weet dus wat hem te doen staat. De Britten staan, zoals gewoonlijk, meteen in de finale als lid van de Big Five dus moeten niet vrezen voor een uitschakeling in de halve finales.

Advertentie