Israël

ISRAELVOORRONDES 2020

Israël kiest vanavond kandidaat voor Rotterdam

De Israëlische voorronde, HaKokhav HaBa (Rijzende Ster), loopt vanavond op zijn einde. Na vanavond weten we wie Israël zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2020. Met welk nummer hij of zij dat zal doen, is het nog afwachten tot 3 maart.

HaKokhav HaBa is al sinds 2015 het concept dat gebruikt wordt om een kandidaat te selecteren voor het Songfestival. Het ziet ernaar uit dat het (voorlopig) de laatste keer is geweest dat de Israëliërs deze methode hanteren. Voor 2021 staat er in ieder geval iets anders op het programma, zoals we eerder al schreven. Deze editie loopt al sinds 20 november en heeft al enkele fasen doorlopen. Tussen 20 november en 1 februari werden er een reeks voorrondes gehouden waarin werd gestreden voor een plek in de halve finales, die vorig weekend werden afgewerkt.

Vier artiesten (foto) hebben de halve finales overleefd. Zij dingen vanavond mee naar een ticket naar het Eurovisiesongfestival:

  • Ella-Lee Lahav
  • Eden Alene
  • Gaya Shaki
  • Or Amrami-Brockman

De finale start om 20.15 uur onze tijd en is live te volgen via de webstream van het Israëlische net Channel 2, al is een account aanmaken noodzakelijk. De vier kandidaten nemen het net als in de Noorse voorrondes op in duels, waarbij de jury eerst de top twee bepaalt en dan met behulp de kijkers thuis de winnaar mag aanduiden.

Het nummer voor het Eurovisiesongfestival

Het nummer zal geselecteerd worden op 3 maart tijdens The Next Song For The Eurovision Song Contest 2020. Tijdens deze show worden vier nummers voorgesteld, geselecteerd door een speciaal comité dat door de omroep wordt samengesteld. Leden van de SACEM, een vereniging van muziekproducenten, schrijvers en componisten, hebben nog tot 11 februari om een nummer door te sturen. Het is de eerste keer sinds 2016 dat het Israëlische publiek inspraak krijgt in de keuze van het lied voor het Songfestival. Het publiek krijgt echter maar 30% van de stemmen in handen. De resterende 70% zal verdeeld worden over de jury van de show (5%) en een professioneel comité dat het grootste aandeel in de uiteindelijke beslissing heeft (65%).

Advertentie