Italië

ITALIE

Vanavond start ‘Sanremo’

Fans van het betere Italiaanse lied kunnen de komende vijf avonden hun harten weer ophalen. De RAI zendt tussen vanavond en zaterdagavond de 67e editie uit van het muziekfestival van Sanremo.

De eindwinnaar zal worden gevraagd om namens Italië deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. De winnaar mag dat weigeren, in dat geval wordt de runner-up gevraagd. Dat gebeurde vorig jaar nog: een songfestivaldeelname paste niet in de agenda van de winnende groep Stadio, en daarop hapte runner-up Francesca Michielin toe. Zij werd uiteindelijk zestiende in Stockholm met No Degree of Separation.

Geen dagelijkse updates

Carlo Conti en Maria De Filippi praten de vijf avonden uitvoerig aan elkaar. Songfestival.be zal geen dagelijks verslag uitbrengen van Sanremo, maar updatet wel het deelnemersveld van de finale zaterdagavond. De volledige lijst zal pas tijdens de uitzending zelf bekend raken, maar wat we weten, plaatsen we in ons algemeen artikel van alle voorrondes, dat vrijdagochtend zal verschijnen.

Sanremo werkt met twee categorieën van deelnemers, de Nuove proposte (nieuwe, jonge deelnemers) en Campioni (gevierde artiesten). Uit die laatste categorie zal de songfestivalkandidaat naar alle waarschijnlijkheid voortvloeien. Het verloop van de komende avonden vind je in onderstaande tabel:

VerloopCampioniNuove ProposteStemsysteem
Dinsdag 7 februariDe 22 kandidaten brengen hun nieuwe song. De stemming wordt geopend en loopt door tot aan het einde van donderdagavond.-Een persjury (50%) en televoting (50%)
Woensdag 8 februariElf van de twintig kandidaten brengen hun nieuwe song. De top zes gaat naar de finale.Vier kandidaten brengen hun song. De top twee gaat naar de finale.Een persjury (50%) en televoting (50%)
Donderdag 9 februariElf van de twintig kandidaten brengen hun nieuwe song. De top zes gaat naar de finale.Vier kandidaten brengen hun song. De top twee gaat naar de finale.Een persjury (50%) en televoting (50%)
Vrijdag 10 februariDe 22 kandidaten coveren een bekende song. De top twaalf van de stemmingen van de afgelopen avonden samen gaat door naar de finale. Voor de tien afvallers gaan de stemlijnen opnieuw open, tot zaterdagavond.De vier finalisten brengen hun song, waarna de eindwinnaar gekozen wordt.Een vakjury (30%), een panel van muziekfans (30%) en televoting (40%)
Zaterdag 11 februariDe top drie van de afvallers wordt aangekondigd en vervoegt de twaalf finalisten. In totaal zijn er dus vijftien. De top drie gaat door naar de superfinale, waarna daaruit de eindwinnaar gekozen wordt. Dat gebeurt telkens met hetzelfde stemsysteem hier rechts in de tabel.-Een vakjury (30%), een panel van muziekfans (30%) en televoting (40%)

De kandidaten

Hieronder vind je het deelnemersveld van de categorie Campioni terug. De bekendste naam voor songfestivalfans is die van Al Bano. Hij vertegenwoordigde Italië tweemaal op het songfestival, telkens met zijn ex-vrouw Romina Power. Het duo nam deel in 1976 en 1985 en eindigde in beide gevallen op de zevende plek. Bano stond ook als achtergrondzanger voor Zwitserland op het podium in 2000. Het is zijn vijftiende deelname aan Sanremo.

Deelnemer(s)Nummer
Al BanoDi rose e di spine
Elodie Tutta colpa mia
Paola TurciFatti bella per te
Samuel Vedrai
Fiorella MannoiaChe sia benedetta
Nesli & Alice PabaDo retta a te
Michele BraviIl diario dei errori
Fabrizio Moro Portami via
Giusy FerreriFatalmente mae
Gigi D’AlessioLa prima stella
Raige & Giulia LuziTogliamoci la voglia
Ron L’ottava meraviglia
Ermal Meta Vietato morire
Michele ZarrilloMani nelle mani
Lodovica Comello Il cielo non mi basta
Sergio SylvestreCon te
Clementino Ragazzi fuori
Alessio Bernabei In mezzo di un applauso
Francesco GabbaniOccidentali’s Karma
Chiara Nessun posto è casa mia
Bianca AtzeiOra esisti solo tu
Marco Masini Spostato di un secondo

De uitzendingen starten telkens om 20.30 uur op RAI1, en zullen elk een viertal uur in beslag nemen. RAI1 is bij Telenet te bekijken op kanaal 180, bij Proximus op kanaal 285.

Advertentie