Noord-Macedonië

NOORD-MACEDONIE

(VJR) Macedonië opent inschrijvingen voor Lissabon

De Macedonische nationale omroep, MRTV, opent de inschrijvingen om het perfecte lied te vinden voor het Eurovisiesongfestival 2018.

Even was nog het onzeker of het land eigenlijk wel mee zou doen. (VJR) Macedonië werd door de EBU geschort wegens schulden. Uiteindelijk wisten Macedonië en de EBU een regeling te treffen waardoor ze toch konden deelnemen. Ondanks dat het land nooit van tevoren laat weten hoe de kandidaat zal worden gekozen, heeft het land nu gekozen voor een interne selectie van de artiest en het lied.

Het plan

Dit jaar pakt MRTV het eens heel anders aan. Deze keer kunnen geïnteresseerde producers en componisten, die overigens overal vandaan mogen komen, zich aanmelden om kans te maken op een ticket naar Lissabon. Een panel van muziekprofessionals zal uit alle inzendingen het winnende lied kiezen, maar door wie het wordt gezongen, wordt door de omroep beslist. Of artiesten zichzelf kunnen aanmelden is nog niet bekend.

De regels 

Geïnteresseerde producers en componisten kunnen zich aanmelden door een complete demo in te sturen naar MRTV ([email protected]) met als onderwerp For Eurovision 2018 (ЗА ЕВРОСОНГ 2018). Bijgevoegd wil de omroep een aantal dingen:

  • Namen van de auteurs
  • Een korte biografie van het team
  • De titel van het lied
  • De tekst van het lied
  • Contactinformatie
  • Een eigen website of social-media account

Alle inzendingen moeten voldoen aan de regels van de EBU. Zo mag een lied niet langer dan drie minuten duren en het mag niet voorheen zijn gereleased. De inschrijvingen zullen sluiten op acht februari.

Het kleine Balkanland deed zijn Songfestivalintrede in 1998 met Vlado Janveski’s Ne zori, zoro en eindigde op een negentiende plaats met zestien punten, na in 1996 uitgeschakeld te zijn geweest in de beruchte audiovoorronde. Meer succesvolle inzendingen zullen waarschijnlijk beter worden herinnerd. Denk maar aan Kaliopi’s Crno i belo uit 2012 of Elena’s Ninanajna uit 2006.

Vorig jaar wist Jana Burčeska (foto) helaas de finale niet te bereiken met haar Dance alone. Ze eindigde op een vijftiende plaats in de tweede halve finale.

Advertentie