Malmö 2024

MALMO 2024

Jan Jambon over heisa Israël op Songfestival: ‘Valt in Gaza geen dode meer of minder mee’

Vlaams minister-president en minister van cultuur Jan Jambon noemt in Terzake de heisa over Israël op het Songfestival 2024 ‘een non issue’. Volgens het N-VA-kopstuk is er niets politiek aan de deelname van het land. Iets wat Songfestivalcommentator Peter Van de Veire tegenspreekt: ‘EBU moet de politieke gelaagdheid van het Songfestival erkennen.’

Jan Jambon reageert in een door Terzake uitgezonden interview op het voorbije Songfestival. Verschillende politici in binnen- en buitenland hebben namelijk hun stem laten horen over de aanwezigheid van Israël. De ene is voor, de andere resoluut tegen.

Sommige politici, ook binnen de N-VA, riepen zelfs op om massaal op Eden Golan te stemmen.

Net dat voegt een extra politieke lading toe aan het voorbije Songfestival. Iets waar de Vlaamse minister van cultuur Jambon het niet mee eens is:

‘Die deelname van Israël is een non issue. De heisa is natuurlijk niemand ontgaan, maar ik lig er niet wakker van. Politiek heeft niets met het Songfestival te maken, je moet dat van elkaar scheiden. Israël stuurt al meer dan 50 jaar liedjes naar het festival. Of die zangeres nu zingt of niet, daar zal in Gaza geen dode meer of minder mee vallen.’

‘Vlaming heeft beslist’

Ondanks de (inter)nationale mobilisering om op Israël te stemmen, denkt Jan Jambon dat de Vlaming vooral voor het liedje van Israël heeft gestemd. ‘Je moet daar geen politiek statement in zien’, zegt hij.

‘Politiek speelt wél rol’

Peter Van de Veire, presentator van onder andere Eurosong en commentator, denkt daar duidelijk anders over. Hij gaf ook een reactie in Terzake:

‘Het Songfestival is nooit apolitiek geweest. Het is zelfs ontstaan uit politieke beweegredenen, om ons weer samen te brengen. Je mag geen politieke liedjes of boodschappen brengen, maar de EBU moet wel de politieke gelaagdheid van het Songfestival erkennen. Israël had geen slecht liedje, maar velen hebben uit protest op dat land gestemd.’

Volgens Peter zit het Songfestival, en vooral organisator EBU in crisis. ‘Naast Israël is er die discussie over Joost Klein. Was die extreme beslissing om Nederland te diskwalificeren echt nodig?

Er was weinig tot geen crisiscommunicatie, zelfs wij als commentatoren werden nergens over ingelicht. EBU houdt alle deuren gesloten. Het zou me niet verbazen moesten daar bestuursleden opstappen’, zegt Peter in een video-reactie.

Storm gaat niet liggen

Calm after the Storm, bracht Nederland tien jaar geleden op het Songfestival. Dat geldt voorlopig niet voor de storm over het festival van zaterdag.

Zo heeft de Zweedse media zich vastgebeten in het onderzoek naar Joost Klein, blijven omroepen kritiek uiten aan het adres van de EBU en delen sommige artiesten hun ‘traumatische’ gevoelens nu ze weer thuis zijn.

EBU brengt statement na kritiek omroepen op Songfestival 2024

Advertentie