Malmö 2024

MALMO 2024

Songfestival 2024: dit weten we al

Het is weer 1 september! De traditionele start van het Eurovisiesongfestivalseizoen. Door de overwinning van Loreen in mei van dit jaar trekken we volgend jaar naar Zweden. De 68e editie vindt plaats op 7, 9 en 11 mei in Malmö. Wat weten we al over de komende editie? Je vindt alles in ons artikel!

In juli werd aangekondigd dat Malmö als gaststad zal dienen. De shows vinden plaats in de Malmö Arena. Op dinsdag 7 mei staat de eerste halve finale gepland. Donderdag 9 mei vindt de tweede halve finale plaats. De Grand Final mag je noteren voor zaterdag 11 mei.

Het Eurovisiesongfestival 2024

Onder andere Gotenburg en Stockholm toonden ook interesse in de organisatie van het Eurovisiesongfestival. Verschillende factoren zoals een geschikte zaal, de mogelijkheid om accommodatie te kunnen bieden aan duizenden delegaties, crewleden, fans en journalisten en de nodige infrastructuur ter beschikking hebben, speelden een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze voor Malmö.

Momenteel is er nog geen informatie bekend over de presentatoren, het logo, de slogan en de ticketverkoop.

Start Eurovisieseizoen

Traditiegetrouw wordt 1 september gezien als de start van het nieuwe seizoen. Liedjes die vóór 1 september 2023 zijn uitgebracht, mogen namelijk niet deelnemen aan het Songfestival in 2024.

Veel landen die in 2023 deelnamen aan het festival, hebben reeds aangekondigd opnieuw deel te nemen in 2024. Ook België zal opnieuw deelnemen aan het Songfestival. Op 30 augustus werd bekend gemaakt dat ons land vertegenwoordigd zal worden door Mustii.

Geen van de andere deelnemende landen heeft al een artiest bekend gemaakt, enkele omroepen hebben wel al plannen gedeeld over de selectie van de artiest en het nummer.

Mustii

Voor België is het dit keer de beurt aan de RTBF om de Songfestivalinzending te selecteren. Voor het festival in Liverpool koos VRT er nog voor om een preselectie te organiseren, de Waalse omroep koos echter weer voor een interne selectie. De Brusselse zanger Mustii zal naar Malmö afreizen.

Mustii werd geboren als Thomas Mustin en is naast zanger ook acteur en jurylid in Drag Race Belgique. In 2018 bracht de zanger zijn eerste album uit, 21st Century Boy, dat in Wallonië de vijfde plaats in de hitlijsten bereikte. Het nummer waarmee hij ons land zal vertegenwoordigen, wordt bekend in februari 2024.

Nederland en Luxemburg

Naast België zal Nederland ook weer deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in 2024. De volledige BeNeLux is van de partij, want Luxemburg keert voor het eerst sinds 1993 terug op het festival.

Ondanks dat Nederland in mei de finale van het Songfestival niet haalde, houden onze noorderburen vast aan een door de omroep gekozen kandidaat. De omroep AVROTROS heeft een inschrijving geopend. Artiesten, componisten, tekstschrijvers, producers en platenlabels mogen nummers indienen. De vernieuwde selectiecommissie, onder leiding van een nieuw delegatiehoofd, verwacht medio december een keuze te maken. Meerdere bekende Nederlandse artiesten hebben al interesse getoond.

Eén dag voor de finale van het Songfestival in mei werd bekend dat Luxemburg in 2024 terugkeert op het Eurovisiepodium. Het groothertogdom zal een deelnemer selecteren door middel van een preselectie. De nationale finale wordt gehouden op 27 januari. Wanneer we het deelnemersveld kennen, is nog niet bekend.

Deelnemende landen

Naast de landen uit de BeNeLux zijn er momenteel 25 landen die hun Songfestivaldeelname in 2024 inmiddels hebben bevestigd. Verschillende landen hebben ook al informatie gedeeld over de selectiemethode van de artiest en het nummer.

Preselecties

Ook in aanloop naar het festival van 2024 zien we een behoorlijk aantal nationale finales. Zo organiseert titelhouder en gastland Zweden opnieuw de bekende preselectie Melodifestivalen. Door dalende kijkcijfers krijgt Melfest volgend jaar een iets andere vorm. Ten opzichte van dit jaar nemen twee nummers meer deel en zien we in plaats van vier aankomend jaar vijf voorrondes. De herkansingsronde wordt vervangen door een verlenging in de laatste voorronde. De inschrijving voor geïnteresseerde artiesten is inmiddels gestart.

Finland werd in Liverpool tweede en is ook al bezig met de editie van volgend jaar. Net als in 2023 wordt de artiest die het land mag vertegenwoordigen gekozen via de preselectie Uuden Musiikin Kilpailu. Ook Italië houdt vast aan een nationale finale. De winnaar van Sanremo, het Festival van het Italiaanse lied, krijgt de kans om het land op het Songfestival te vertegenwoordigen. 26 deelnemers strijden van 6 tot en met 10 februari voor de overwinning.

In Noorwegen ook geen verandering, maar wél een bijzondere aanpassing. Aan de preselectie Melodi Grand Prix mag elk Noors nummer uitgebracht na 1 september deelnemen. In voorgaande jaren werden de nummers vlak voor de preselectie uitgebracht.

Benidorm Fest dient opnieuw als selectiemiddel in Spanje met twee halve finales op 30 januari en 1 februari, gevolgd door een finale op 3 februari. Tijdens de Latin Grammy Awards op 11 november worden de deelnemers bekend gemaakt.

Ook Malta wijzigt niet van selectiemethode. Via Malta Eurovision Song Contest wordt de inzending gekozen. Opmerkelijk: tijdens de finale vinden er geen live optredens plaats. Er zullen live on tape uitvoeringen van de finalisten worden getoond.

In verschillende andere landen zien we ook geen veranderingen. Net als voor het festival in Liverpool organiseren Duitsland, Oekraïne, Estland, Portugal, Servië, IJsland, Ierland, Denemarken, Albanië en San Marino in aanloop naar het 68e Eurovisiesongfestival een preselectie.

Interne selecties

Israël wijzigt wel van koers: na de interne selectie in 2023 zal er voor 2024 weer een voorronde worden georganiseerd. De winnaar van de talentenjacht The Next Star mag naar Malmö afreizen.

Oostenrijk, Zwitserland en Azerbeidzjan kiezen ook voor een interne selectie. Deze landen kozen ook in 2023 voor een inzending die door de omroep werd gekozen.

Een verandering zien we in het Verenigd Koninkrijk. De samenwerking die de Britse openbare omroep BBC en de managementfirma TaP Music twee jaar geleden opgestart hebben om kandidaten te kiezen voor het Eurovisiesongfestival, is weer beëindigd. Hoe het gastland van de afgelopen editie van het festival een kandidaat voor Malmö zal kiezen is nog niet bekend.

Controverse in Cyprus en Griekenland

Ondanks dat het Eurovisiesongfestival pas in mei zal plaats vinden, was er al snel de eerste controverse. Cyprus kondigde aan om, in tegenstelling tot de interne selecties van de afgelopen jaren, een preselectie te organiseren. Idee was om deze samen met een Griekse omroep, en op Grieks grondgebied, te organiseren. En daar was de Griekse omroep ERT, verantwoordelijk voor de Griekse inzending, niet blij mee. Momenteel gaan er geluiden rond dat Cyprus, naar aanleiding van de controverse, opnieuw intern een artiest zal selecteren. Officieel is er echter nog niets bevestigd.

Overige landen

Litouwen, Frankrijk en Moldavië hebben een deelname aan het Eurovisiesongfestival 2024 inmiddels bevestigd, echter is er nog geen duidelijkheid over hoe deze landen hun artiest en nummer zullen selecteren.

Tien landen die in 2023 deelnamen hebben nog geen officiële bevestiging gegeven van een deelname in 2024. Vanuit Australië, Tsjechië, Kroatië, Armenië, Polen, Slovenië, Letland, Georgië, Griekenland en Roemenië is er op het moment van schrijven nog geen nieuws.

Advertentie