Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Duncan Laurence stoot door naar finale Songfestival 2019

Zoals verwacht heeft Nederland de finale van het Eurovisiesongfestival 2019 gehaald. Zanger Duncan Laurence geldt op het moment van publicatie als grote favoriet om de finale aanstaande zaterdag te winnen. Ook negen andere landen kregen groen licht.

Achttien landen namen deel, en de top tien plaatste zich voor de finale nu zaterdagavond. Dat gebeurde op basis van stemmen van vakjury’s en kijkers thuis via televoting uit alle deelnemende landen, evenals uit Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De tien landen met de hoogste scores werden op willekeurige volgorde bekendgemaakt. De gedetailleerde resultaten worden traditioneel pas na de finale vrijgegeven.

Nederland werd als een van de tien gelukkige landen aangekondigd tijdens de bekendmaking van de finalisten aan het einde van de tweede halve finale. De uitslag van vanavond voor zover meegegeven vind je hieronder terug. Klik op een foto om het live optreden uit Tel Aviv te (her)bekijken.

Noord-Macedonië plaatst zich voor het eerst in zeven jaar tijd nog eens voor de finale van het Songfestival, terwijl we voor het eerst sinds 2013 een finale zonder Oostenrijkse inzending tegemoet gaan. Na vorig jaar beide voor het eerst uitgeschakeld te zijn geweest, keren Azerbeidzjan en Rusland succesvol terug naar zaterdagavond. Onze noorderburen plaatsten zich voor het vierde opeenvolgende Songfestival voor de finale.

Zaterdagavond is het tijd voor de grote finale, met in totaal 26 landen. De tien finalisten uit beide halve finales treden opnieuw op, en worden dan vergezeld door artiesten uit zes landen die al zeker zijn van een plek in de finale. Het gaat om de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Israël. Het land dat dan de meeste punten krijgt, wint het Songfestival 2019.

Advertentie