Algemeen

ALGEMEEN

Dit was Songfestival Top 40 van Radio 2

Het Eurovisiesongfestival 2020 werd door het coronavirus geannuleerd. De Songfestival Top 40 van Radio 2 ging naar jaarlijkse gewoonte wel gewoon door. Niet kunnen luisteren en benieuwd wie er allemaal de lijst hebben gehaald? Hieronder lees je er alles over.

De afgelopen dagen kon iedereen die beschikte over een VRT-profiel zijn of haar stem uitbrengen voor de Songfestival Top 40 van Radio 2. Op zaterdag 16 mei werd op Radio 2 tussen 13.00 uur en 16.00 uur de resultaten bekend gemaakt.

Iedereen was vooral benieuwd naar de nummer één dit jaar. Zou ABBA opnieuw de toppositie bekleden of kregen we dit jaar een nieuwe winnaar? Iets voor vieren kwam er antwoord op deze vraag. In 1973 moest de groep nog het onderspit delven en zich tevreden stellen met een tweede plek maar vandaag, 16 mei 2020, staat de Spaanse inzending Eres tu van Mocedades aan kop van de Songfestival Top 40.

play

Op een verdienstelijke tweede plek kwam de nummer één van vorig jaar, de Zweedse groep ABBA. De top drie wordt vervolledigd door de enige Belgische winnaar van het festival: Sandra Kim met J’aime la vie. Vorig jaar kwam Sandra Kim nog maar net in de top tien op een negende plek. De andere plekken in de top vijf worden bekleed door pure Songfestivalklassiekers. Op nummer vier vinden we  Johnny Logan met Hold Me Now, de winnaar van het Eurovisiesongfestival 1987.  De laatste plek in de top vijf gaat naar France Gall met Poupée de cire, poupée de son. Beide inzendingen haalden vorig jaar de top tien niet. Toen eindigden ze respectievelijk op de elfde en dertiende plek.

Belgische inzendingen

Belgische inzendingen mogen natuurlijk niet ontbreken in deze top.  In totaal kwamen de afgelopen drie uur maar liefst tien inzendingen van ons eigen land aan bod. Sandra Kim, de enige Belgische inzending in de top tien, kwam hierboven al ter sprake. Net buiten de top tien vinden we Soldiers of Love van Liliane Saint-Pierre terug. Zij mocht in 1987 een thuismatch spelen toen het festival in Brussel werd georganiseerd. Vandaag wist ze de twaalfde plek te bemachtigen. De beste Vlaamse inzending van het afgelopen decennium is Tom Dice met Me and My Guitar. In 2010 was hij de eerste Belg die kon doorstoten uit de halve finales en haalde meteen een zesde plek binnen. Vorig jaar haalde hij het lijstje niet, maar komt nu toch terecht op een zestiende plek. Dit maakt van Tom Dice ook meteen de hoogste nieuwkomer.

Vervolgens komt Loïc Nottet met Rhythm Inside op een 19e plek. Hij moet sterk inleveren ten opzichte van vorig jaar want hij verliest maar liefst zeven plekken. Twee plekjes lager vinden we Blanche met City Lights. Zij verliest slechts twee plaatsen tegenover vorig jaar. Nummer 25 in de Songfestival Top 40 is een Belgische Songfestivalklassieker. Louis Neefs ging met zijn Jennifer Jennings in 1969 naar het Songfestival en wist daar een puike 7e plek te bereiken. Vandaag zetten de stemmers hem dus op een 25e plaats, al levert hij daarmee wel vijf plaatsen in.

De laatste drie Belgische inzendingen vallen buiten de top 25. Kate Ryan met Je t’adore komt terecht op een 28e plaats. Barbara Dex met Iemand als jij wint vier plaatsen tegenover vorig jaar en vinden we op plaats 30. De lijst wordt vervolledigd door Ann Christy. Haar memorabele inzending Gelukkig zijn strijkt neer op een 34e plaats maar moet wel acht plaatsen inleveren tegenover vorig jaar.

play

De nieuwkomers en verdwijners

Twee nieuwkomers komen uit ons eigen land. Kate Ryan en Tom Dice komen respectievelijk binnen op plaats 28 en 16. Ook onze noorderburen doen het dit jaar goed en weten twee nieuwkomers de lijst in te krijgen. De meest recente winnaar, Duncan Laurence, komt met zijn Arcade op een 38ste plaats. Voor de volgende Nederlandse inzending moeten we terug in de tijd naar het jaar 1975. 44 jaar lang was Teach-In de laatste winnaar van Nederland, vandaag mocht de groep de top 40 openen op een 40e plaats. De laatste nieuwkomer komt ook uit West-Europa. De winnaar van het Eurovisiesongfestival 1981, Making Your Mind Up van Bucks Fizz, zet de luisteraar van Radio 2 op een 35ste plaats.

Als we de nieuwkomers benoemen zijn er automatisch ook enkele nummers die de top hebben moeten verlaten. Toto Cutugno met zijn Insieme: 1992, de winnaar van het Eurovisiesongfestival 1990, is de eerste die sneuvelt. Hij haalde vorig jaar nipt de top met een 39e plaats maar valt er dit jaar buiten. Tegenover vorig jaar vielen ook twee Belgische inzendingen uit de top 40. Op plaats 38 vonden we vorig jaar nog Door de wind van Ingeborg. Zij haalt dit jaar de lijst niet. Een andere Belgische inzending die de lijst dit jaar niet haalt is Judy et cie van Pierre Rapsat. Hij vertegenwoordigde België op het Eurovisiesongfestival 1976 en wist een achtste plaats te behalen voor ons land.

Ook twee recente Songfestivalklassiekers vallen dit jaar uit de boot. Düm Tek Tek van Hadise kwam vorig jaar terecht op een 37e plaats maar vinden we dit jaar niet meer terug in de lijst. Ook de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2014, Conchita Wurst met Rise Like A Phoenix, moet enkele andere inzendingen laten voorgaan en valt dit jaar buiten de lijst.

Verscheidenheid van inzendingen

De variatie van inzendingen dit jaar was groot. Van bijna elk decennium zijn wel een aantal nummers in de Songfestival Top 40 aanwezig. De jaren 70 en 80 leveren de meeste nummers af met respectievelijk tien en negen inzendingen. Kort daarop volgt het meest recentste decennium, hieruit komen acht inzendingen. De jaren 60 leveren, net zoals de beginjaren van de 21ste eeuw, vijf inzendingen. Achterop hinkelen de jaren 90 met slechts drie inzendingen. Nummers uit de jaren 50 haalden de Songfestival Top 40 niet.

Benieuwd welke andere inzendingen de top 40 gehaald hebben dit jaar? Via deze link kan je de hele top nog eens rustig bekijken en beluisteren.

Advertisement