Algemeen

ALGEMEEN

Geen ‘American Song Contest’ in 2023

Er komt (voorlopig) geen vervolg op het eerste American Song Contest. Christer Björkman, de grote baas van het Amerikaanse zusje van het Euroviesongfestival, bevestigde dat tijdens een interview bij Benidorm Fest. De Zweed, die overigens jarenlang Melodifestivalen in goede banen leidde, voegde er wel aan toe dat hij hoopvol is over een terugkeer van het festival in 2024.

Na vele jaren van speculaties, werd vorig jaar voor het eerst een Amerikaanse tegenhanger van het Eurovisiesongfestival georganiseerd. Zender NBC diende zich aan als gastzender en Björkman, die zijn strepen dus al in Melodifestivalen verdiend had, was een van de grote breinen achter de productie van het festival. Zangeres AleXa won het hele gebeuren met het liedje Wonderland (video) als vertegenwoordiger van de staat Oklahoma. Hoewel de naam van de liedjeswedstrijd een duidelijke link heeft met het Europese Songfestival, zag het wedstrijdverloop er anders uit dan in Europa. De kwalificaties begonnen al in maart vorig jaar met 56 kandidaten, de finale werd uiteindelijk beslecht tussen tien overgebleven kandidaten.

play

Tegenvallende kijkcijfers

Volgens Björkman wordt in 2023 geen American Song Contest gehouden omdat NBC twijfelt of het nog wil verdergaan met de wedstrijd. Niet geheel onlogisch, want het liedjesfestijn was allesbehalve een succes. Al na de eerste kwalificaties in maart vorig jaar voelde de televisiezender de bui wellicht al hangen. De kijkcijfers daalden gestaag bij elke nieuwe uitzending. Toch blijft Björkman hoopvol naar 2024 toe; hij is ervan overtuigd dat je op zijn minst vijf jaar nodig hebt om een dergelijk concept als een gevestigde waarde te laten gelden in het medialandschap.

Eurovisiesongfestival blijft (voorlopig) uniek

Het Eurovisiesongfestival blijft (voorlopig) nog eventjes uniek. Met niet minder dan 161 miljoen kijkers wereldwijd vorig jaar blijft het Europese, jaarlijkse liedjesfeest op eenzame hoogte. De kijkcijfers namen zelfs nog wat toe in 2022. Hoewel andere continenten dus duidelijk geïnteresseerd zijn in het concept blijft het moeilijk om een Songfestival buiten Europa succesvol uit de grond te stampen. De Amerikanen zijn trouwens niet de enigen die dit met lede ogen moeten aanzien; in 2017 was er ook eventjes sprake over een Eurovision Asian Contest, maar dat stierf eveneens een stille dood.

Australië blijft een buitenbeentje; Down Under is het Songfestival al jarenlang heel populair, maar men heeft er ook geen eigen Songfestival. In 2015 echter werden ze als special guest voor het eerst toegelaten bij het Eurovisiesongfestival en met succes. Intussen tekenen de Australiërs ieder jaar present op de Europese liedjeswedstrijd.