Algemeen

ALGEMEEN

Onderzoek bewijst: het Songfestival maakt gelukkig

Inwoners in Europese landen die deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, zijn meer geneigd zich gelukkiger te voelen in hun leven dan inwoners uit landen die niet meedoen aan de wedstrijd. Dat bewijst een Britse studie.

Twee Britse onderzoekers linkten enkele zaken aan mekaar om tot hun verrassende vaststelling te komen. Eerst en vooral resultaten van Europese Eurobarometer-studies over levensvreugde en anderzijds zelfmoordcijfers uit verschillende landen tussen 2009 en 2015. Die werden gelinkt aan de resultaten door die landen behaald op de respectievelijke Songfestivals in die jaren.

Wat bleek? Individuen hadden een dertien procent grotere kans om zich tevreden te voelen met hun levens als hun land deelnam aan het Songfestival, in vergelijking met mensen uit landen die niet meedoen. Het Songfestival maakt dus gelukkig. Het gaat nog verder: een goede notering behalen op de liedjeswedstrijd, gaf nog een extra bonus van vier procent kans om meer levensvreugde te voelen.

Precedenten

Nog twee opvallende conclusies: mensen die wonen in het winnende land, voelen zich dan weer niet extra gelukkig of zijn minder geneigd zelfmoord te plegen. Maar andersom is er zelfs een verhoogde kans op levensvreugde in landen die een slechte notering behalen op het Songfestival dan in landen die überhaupt niet deelnemen. Dus dat is geen reden om als Belgische fans vanavond niet met volle teugen te genieten van de finale!

‘We waren zelf verrast dat er een link is’, zegt Dr Filippos Filippidis aan de Britse krant The Independent. Maar toch zijn er al precedenten: ‘Eerdere studies van andere onderzoekers toonden al aan dat nationale evenementen de gemoedstoestand en zelfs de productiviteit van individuen kunnen veranderen. Er is bijvoorbeeld onderzoek dat bewijst dat er meer productiviteit is in de stad die de Amerikaanse Super Bowl wint.’