Algemeen

ALGEMEEN

Songfestival.be bezocht het enige echte Nicole & Hugo-museum: ons verslag

De redactie van Songfestival.be doet meer dan artikels schrijven voor deze website. Af en toe kan er al eens een uitstapje gepleegd. Omdat het niet altijd een typische teambuildingdag moet zijn, trok een deel van ons team naar het vorig jaar geopende Nicole & Hugo-museum. Een verslag van een bewogen voormiddag van onze hoofdredacteur Jonathan, en een warm pleidooi in onze voetsporen te treden.

Een druilerige zaterdagochtend, een rijhuis in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg. Philip en ik rijden samen vanuit het Antwerpse en komen door het verkeer iets te laat aan. Collega’s Matthias en Jonas zijn dan al ter plaatse. Meteen kijken we verbaasd op wanneer we een gewone voordeur geflankeerd zien door minder gewone zaken: kartonnen borden van Luc Appermont en uiteraard Nicole en Hugo. Meteen krijgen we een warme ontvangst van Sonja, in elke mogelijke betekenis van het woord de bezielster van het museum over haar idolen, dat ze in haar eigen huis inrichtte. Meteen worden foto’s gemaakt, voor haar persoonlijk archief. Dan snel naar binnen, want de regen striemt genadeloos.

De Wall of Respect

De hal van de woonst van Sonja en haar partner kreeg de toepasselijke naam Wall of respect mee. Ruim driehonderd handgeschreven lofzangen van BV’s van vroeger en nu aan de twee iconen van de Vlaamse showbizz. Van oude rotten in het vak tot de jongste #LikeMe-sterren: allen schreven ze maar wat graag hoeveel Nicole & Hugo voor hen beteken(d)en. De muren hangen er propvol mee, afgewisseld met kaartjes, brieven en, uiteraard, een ingekaderd dankwoord van het duo zelf.

Leah Thys en Aaron Blommaert zijn twee van de ruim driehonderd bekende Vlamingen die terug te vinden zijn in de Wall of Respect.

Dan is er het feitelijke museum. Het is slechts een kamer groot, maar wel een kamer die tot aan de nok gevuld is met kostuums, platen, affiches, krantenknipsels, boeken, kaartjes en souvenirs die de ruim vijftigjarige carrière van het showbizzduo alle eer aandoet. Honderden outfits die Nicole en Hugo droegen tijdens hun duizenden optredens, elke plaat en elke cd ooit uitgebracht, elk kranten- en magazineartikel ooit over hen verschenen. Sonja verzamelde en cureerde alles met zorg, toewijding en liefde. Als hoogtepunt: de officieuze Nicole en Hugo-encyclopedie in 24 delen, uiteraard met twee delen volledig gewijd aan hun twee Songfestivaldeelnames. Alleen al die zijn goed voor uren leesplezier.

Uren leesplezier gegarandeerd.

Drie levensverhalen

Tussen de uitgebreide verzameling en hagiografie van alles wat met Nicole & Hugo te maken heeft door, schuilt echter de echte kracht van dit museum: de eerder vermelde bezielster. Sonja volgt Nicole & Hugo al van voor er sprake was van het duo, eind jaren 1960. In 1973 zat ze als tienermeisje in het Grand Théâtre in Luxemburg-Stad waar ze samen met haar idolen toekeek hoe Baby Baby en België troosteloos laatst eindigden, maar ook hoe dat hun carrière geen windeieren legde. De foto’s van Sonja, Nicole en Hugo, aangevuld met de talloze verhalen waarbij de lach en de traan elkaar afwisselden, maakten van dit museumbezoek een opvallend persoonlijk levensverhaal van niet twee, maar van drie mensen. Alleen al daarvoor is dit museum in Sint-Amandsberg enkele uren van je kostbare tijd waard.

Ben je door dit verslag zelf ook geïnteresseerd geraakt om zelf een bezoek te brengen aan het enige echte Nicole & Hugo-museum? Contacteer dan Sonja De Schuyter op 0496 83 52 02 of mail naar [email protected] om een afspraak te maken. Een bezoek is helemaal gratis.