Junior 2018

JUNIOR 2018

Junior Eurovisiesongfestival 2018 in Wit-Rusland

De Wit-Russische hoofdstad Minsk wordt de locatie van het zestiende Junior Eurovisiesongfestival. Dat is nog voor de vijftiende editie plaats heeft gevonden besloten door de EBU.

In vorige jaren was het de omroep van het winnende land die als eerste mocht beslissen om de organisatie van de volgende editie van het kinderfestijn op zich te nemen of vriendelijk door te schuiven. Maar nu maakte de EBU plots bekend dat het gastland voor 2018 al vastligt. Daarmee wordt teruggekeerd naar de begindagen van de wedstrijd. Ook toen werd de keuze van het gastland afzonderlijk gezien van de winnaar, dat om de druk voor de jonge deelnemers te verlagen. Zo was voor de editie van 2004 al bekend dat de VRT en de RTBF samen het Junior Eurovisiesongfestival 2005 zouden organiseren, uiteindelijk in Hasselt.

In alle stilte konden omroepen zich al kandidaat stellen om het JESF 2018 binnen te halen, en het voorstel van de Wit-Russische omroep BTRC kwam als beste uit de bus. Die omroep organiseerde in 2010 al de wedstrijd (foto: podium van toen), toen en ook volgend jaar in de hoofdstad Minsk. “We hebben er volledig vertrouwen in dat ze opnieuw evenveel enthousiasme zullen steken in de voorbereidingen voor de editie van volgend jaar”, zegt Jon Ola Sand op de website van het JESF.

play

Fource

Op zondag 26 november, over zes weken dus, vindt in de namiddag de editie van 2017 nog plaats, in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Zestien landen nemen deel, waaronder Nederland. Onze noorderburen worden vertegenwoordigd door de boyband Fource met hun song Love Me. Op de inzendingen uit Ierland en Georgië na is het volledige deelnemersveld inmiddels gekend. Hieronder vind je een overzicht.

LandDeelnemer(s)Nummer
AlbaniëAna KodraMos ma prekni pemën
ArmeniëMishaBoomerang
AustraliëIsabelle ClarkeSpeak Up!
CyprusNicole NicolaouI Wanna Be a Star
GeorgiëGrigol Kpshidze?
Ierland??
ItaliëMaria Iside FioreScelgo (My Choice)
(VJR) MacedoniëMina BraževDancing Through Life
MaltaGianluca CiliaDawra Tond
NederlandFourceLove Me
OekraïneAnastasiya BaginskaDon't Stop
PolenAlicja RegaMój dom
PortugalMariana VenâncioYoutuber
RuslandPolina BogusevichWings
ServiëIrina Brodić & Jana PaunovićCeo svet je naš
Wit-RuslandHelena MeraaiI Am the One