Zwitserland

ZWITSERLAND

Meerdere Zwitserse steden tonen interesse in organisatie Songfestival 2025

Al zeker zes Zwitserse steden laten weten interesse te hebben in de organisatie van het Eurovisiesongfestival van 2025. Twee andere daarentegen laten net weten zeker geen poging te zullen doen de liedjeswedstrijd naar hun stad te halen. De beslissing over de uiteindelijke gaststad wordt verwacht eind augustus.

Laat ons beginnen met de twee steden die het zeker niet worden. Lausanne zal na het Songfestival van 1989 ontvangen te hebben niet een tweede keer gaststad worden. Zo heeft de burgemeester, Grégoire Junod, al verteld geen bid book in te zullen dienen, wegens gebrek aan infrastructuur.

De enige plek die geschikt zou kunnen zijn qua omvang, zou de Vaudoise Arena zijn (met een capaciteit van 10,000 mensen, nvdr), maar we zitten al aan de grens van wat nodig is in termen van capaciteit. We hebben ook niet de extra ruimte die nodig is, met name om het mediacentrum te huisvesten. Het belangrijkste obstakel is de kalender. De locatie moet enkele weken voor de start van het evenement beschikbaar zijn en dat is niet mogelijk vanwege het hockeyseizoen.

Lugano

Ook Lugano, de gaststad van het allereerste Eurovisiesongfestival in 1956, wordt niet opnieuw gaststad. Dat vertelt de plaatsvervangend burgemeester. Hier is de reden de afwezigheid van een geschikte zaal.

Het zou leuk zijn om terug te keren naar Ticino. De ambities worden duidelijk geconfronteerd met de realiteit, die van Lugano maar ook van het hele kanton. Helaas hebben we geen locaties die 15,000 toeschouwers kunnen herbergen. We hebben het LAC, het Palazzo dei Congressi, de Cornèr Arena, de toekomstige sporthal en zelfs het congrescentrum, maar die zullen nooit de vereiste aantallen halen.

Het is daarom jammer, want een evenement met een dergelijke weerklank zou zeker een grote impact hebben gehad, ook in termen van zichtbaarheid, voor ons kanton. Maar helaas denk ik dat het moeilijk zal worden.

St. Gallen

St. Gallen dan maar? Deze stad laat wel weten geïnteresseerd te zijn in een mogelijke organisatie. Die zou dat doen in een samenwerking met het nabije Liechtenstein, dat interesse getoond heeft in een toeristische samenwerking. Dat is wat het hoofd van Liechtenstein Marketing in een radio-interview verteld heeft. De regio heeft al eerder op die manier samengewerkt. Al zou de omroep van de ministaat niet langer van plan zijn een poging te doen een volwaardig EBU-lid te worden, schrijft Eurovoix.

Als het evenement volgend jaar naar St. Gallen trekt, kan dat volgens het hoofd van de Olmahal bij hen. De zaal werd begin maart ingehuldigd en zou tot 12,000 toeschouwers kunnen ontvangen.

Genève

Ook Genève, de thuisstad van de EBU, is een optie. De in de stad aanwezige Palexpo heeft meteen aan de Zwitserse omroep kenbaar gemaakt samen met de stad Genève het Songfestival van 2025 te willen ontvangen. Bij Palexpo zeggen ze bijna 32,000 m² ruimte te hebben, waar 15,000 toeschouwers ontvangen zouden kunnen worden. Alle drie de congreszalen zouden ter beschikking gesteld worden voor het evenement.

Basel

Basel heeft bij monde van de president van het kanton Basel-Stad laten weten geïnteresseerd te zijn in organisatie. Die schuift als troeven infrastructuur, bereikbaarheid en gastvrijheid naar voor.

Ook de woordvoerder van de regering van het kanton is al klaar het Songfestival te ontvangen.

Het zou geweldig en een eer zijn als Basel gastheer zou kunnen zijn van de volgende editie van het Songfestival, een wedstrijd die over de hele wereld hoog aangeschreven staat.

Zürich

Grote concurrentie zou kunnen komen van Zürich, de grootste stad van Zwitserland. Daar onderzoekt men ernstig een gooi te doen naar de titel van gaststad. Een woordvoerder van de stad zegt dat het onderzocht wordt ‘met grote prioriteitEind juni zou de stad een beslissing nemen.

Bern

Er is ook nog Bern dat door de relatief nabije stad Biel, de thuishaven van Nemo, en bij uitbreiding het kanton van Bern aangemoedigd wordt zich kandidaat te stellen. Biel hoopt op een samenwerking met de stad Bern en de BERNEXPO. Sowieso wordt een viering van Nemo voorbereid door Biel, samen met het team rond Nemo.

De regering van het kanton Bern staat open voor het Songfestival, laat het weten.

De regeringsraad merkt op dat verschillende congres- en beurslocaties in het kanton Bern een aantrekkelijke infrastructuur hebben. Het staat open voor aanvragen en is bereid om verzoeken om ondersteuning te onderzoeken.

Al is de president van het kanton een heel andere mening toegedaan.

Fribourg

Ook in Fribourg onderzoekt men of ze er de mogelijkheid hebben het Eurovisiesongfestival van 2025 te ontvangen. Dat zou dan in de BCF Arena zijn, de thuishaven van een hockeyclub, zo laat de voorzitter van die club weten.

We zijn momenteel aan het analyseren en bespreken of we Eurovision 2025 naar Fribourg kunnen halen. We zijn ook aan het analyseren of de ijsbaan aan de groottevereisten kan voldoen. Hij is zeker groot, maar er zijn grotere arena’s in Zwitserland.

In de arena kunnen ongeveer 9,000 mensen ontvangen worden.

De stad Fribourg bekijkt ook wat mogelijk is.

We vragen ons af of de stad zo’n evenement kan organiseren, met name wat betreft accommodatie en afmetingen van de arena enz.

Deadline bid books eind juni

De Zwitserse omroep SRG SSR heeft ondertussen aan geïnteresseerde steden een catalogus met alle gedetailleerde vereisten bezorgd. Die steden hebben tot eind juni om ook officieel een bid book in te dienen. Ze mogen op eigen initiatief openbaar maken of ze dat doen. De Zwitserse omroep kiest uit de kandidaten de uiteindelijke gaststad en maakt de beslissing eind augustus bekend. (lees verder onder de post)

View this post on Instagram

A post shared by SRG SSR (@srg.ssr)

Het festival zal in 2025 dus midden mei plaatsvinden. Volgens de CEO van het Hallenstadion in Zürich is de nog niet officiële datum voor de finale 10 mei.

Nog ongeveer drie maanden geduld vóór we weten wie van deze steden het Eurovisiesongfestival 2025 mag ontvangen en wanneer dat exact zal zijn.