Denemarken

DENEMARKENALGEMEENFP-NONNL-MAINMALMO 2024

Denemarken kiest inzending voor Malmö op 17 februari

Dansk Melodi Grand Prix, de jaarlijkse finale van de Deense voorronde voor het Eurovisiesongfestival, zal volgend jaar plaatsvinden op 17 februari. Het DR Konserthuset in Kopenhagen zal dienst doen als locatie. Na drie opeenvolgende uitschakelingen in de halve finale de afgelopen jaren heeft DR, de Deense openbare omroep, ook een aantal kleine veranderingen in de wedstrijd aangekondigd.

Op 17 februari weten we dus wie Reiley opvolgt als Deense vertegenwoordiger op het Eurovisiesongfestival. Momenteel zijn de inschrijvingen voor Dansk Melodi Grand Prix nog steeds open tot 27 oktober. De definitieve selectie van deelnemende artiesten zal in januari bekendgemaakt worden.

Lichte verandering van koers

DR kondigde eveneens aan dat het na de tegenvallende resultaten op het Songfestival de laatste jaren de Deense voorronde geëvalueerd heeft. Na uitvoerige gesprekken met experts en vertegenwoordigers van de fanmedia, werd de koers van de wedstrijd dan ook lichtjes aangepast. Tijdens de nog steeds lopende inschrijvingen spreekt de openbare omroep zelf heel wat ervaren Deense componisten en artiesten aan om zich in te schrijven voor de wedstrijd.

De selectie van de finalisten zal volgens DR kritischer gebeuren dan de afgelopen jaren. Erik Struve Hansen, het hoofd van de wedstrijd, verwoordt het als volgt: “We zijn op zoek naar een sterk lied, een sterke zanger en een heel sterk optreden. Het is een geheel van die drie factoren. Het is belangrijk dat deze drie elementen volledig kloppen.”

Ten slotte zal ook de beoordeling van de acts op 17 februari een beetje anders verlopen. De winnaar zal nog steeds gekozen worden door een professionele jury en het publiek, maar de jury zal uitgebreid worden met meer muziekexperts en kenners uit het buitenland.

In het slop

DR hoopt dus om Denemarken terug op de Songfestivalkaart te zetten met deze vernieuwde strategie. Het Scandinavische land dat de afgelopen 15 jaar best succesvol was op het Eurovisiesongfestival met een overwinning in 2013, is de laatste drie jaar toch het noorden wat kwijt. In 2021 sneuvelde Fyr & Flamme in de halve finale, in 2022 de groep REDDI en in Liverpool in mei kon ook Reiley (video) niet overtuigen.

Benieuwd of Denemarken het tij kan keren in 2024. We weten meer op 17 februari. De show start om 20.00 uur en zal live te volgen zijn op DR.

play