Israël

ISRAELLISBON 2018 INTERVIEWSLISBON 2018

Eerste reactie van Netta na haar overwinning ‘Wat gebeurt hier?’

De drieënzestigste editie van het Songfestival zit erop. Exact twintig jaar na de overwinning van Dana International wint Netta met haar Toy met 529 punten. Met haar nummer wil Netta vrouwenrechten aankaarten. Kort na de finale vond de persconferentie plaats. 

Netta raakte bekend in eigen land door deel te nemen aan een talentenjacht die tevens dienst deed als Israëlische preselectie voor het Eurovisiesongfestival 2018. In februari 2018 won ze de finale. Hierdoor mocht ze haar vaderland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2018 in de Portugese hoofdstad Lissabon met het nummer Toy, geschreven door Doron Medalie. Op 13 mei won de zangeres het Eurovisiesongfestival. De videoclip is op dat moment ruim 26 miljoen keer bekeken op YouTube; een absoluut festivalrecord.

Naar aanloop van het festival was Netta lang de te kloppen favoriet. Hier moest de jonge zangeres aan wennen. Ze voelde zich nooit eerder een favoriet en werd buitengesloten op school. Het werd voor haar een zoektocht om haar ‘ding’ te vinden. Door haar muzikale aanleg vond ze een manier om deze obstakels te overwinnen.

Met een gezonde dosis zelfvertrouwen wist de zangeres haar zenuwen, desondanks haar favorieten rol,  voor de wedstrijd toch onder controle te houden. Tot ze plots de ene punten na de andere wist binnen te halen. ‘Alles was een zwart gat! Ik kan mij enkel zes stresskippen herinneren die zaten te roepen. Ik kon alleen maar denken: wat gebeurt hier?! Iedereen weet trouwens meer over het Songfestival dan ikzelf.’

Netta is trouwens geen fan van wedstrijden. Nadat ze hierover een vraag kreeg uit het publiek zei ze; ‘Ik heb altijd gezegd; genres vergelijken is leuk, artiesten vergelijken is raar. Ik was zodanig zenuwachtig voor het optreden zelf, ik was een wedstrijd met mezelf aan het voeren.’

De Israëlische heeft alleen maar lof voor haar medekandidaten. Iedereen heeft het beste van zichzelf geven maar er kon maar een iemand de winnaar zijn. Ze is blij dat de mensen voor iets “anders“, voor evolutie en 2018. Ze voelt zich geëerd en trots dat ze het festival opnieuw naar Israël mag brengen. Ook Salvador respecteerde haar; ‘Alleen maar liefde voor hem’.

Dat de winnares populair is bij homo fans is een understatement. ‘Het grootste deel van mijn team is homo. Zonder hen ben ik niets! Ik treed op voor iedereen voor de rest van mijn leven’. Op 10 augustus zal de zangeres trouwens optreden in de discotheek Red & Blue te Antwerpen.

Naar goede gewoonte sprak de grote baas van het Songfestival Jan Ola San de Israëlische delegatie toe. Samen zullen zij zéér binnenkort van start gaan met de eerste besprekingen voor de vierenzestigste editie van het Eurovisiesongfestival in 2019. Binnenkort kan u uiteraard alle informatie terugvinden op onze website!

Bekijk hieronder een eerste reactie van Netta!

play