IJsland

IJSLAND

Bevestigd: Hera Björk voor IJsland naar Songfestival 2024

De kogel is door de IJslandse kerk: het eiland zal dan toch gewoon vertegenwoordigd worden door zangeres Hera Björk, die eerder de preselectie Söngvakeppnin won. Dat meldt de nieuwsdienst van omroep RÚV.

Die omroep had maandenlang vraagtekens laten staan bij haar Songfestivaldeelname. Om plaatselijke gevoeligheden tegen de aanwezigheid van Israël tegemoet te komen, was besloten de voorronde te laten doorgaan en nadien met de winnaar te bekijken of er ook naar Malmö gereisd zou worden.

Veertien jaar later

De voorronde in IJsland werd opgeleukt door allerlei technische problemen met de stemming en de aanwezigheid van de Palestijnse zanger Bashar Murad die de gemoederen flink verhitte. Murad werd uiteindelijk nipt tweede, achter Hera Björk die veertien jaar na Je ne sais quoi opnieuw als solozangeres zal deelnemen aan het Songfestival.

Maar nu werd bij de hogere echelons van de RÚV toch maar beslist om deel te nemen. We zien Scared of Heights dus in de eerste halve finale, op dinsdag 7 mei. De tekstschrijfster van het lied liet alvast weten niet mee te zullen afzakken, uit protest tegen de manier waarop de omroep met de stemperikelen omging.

Hera Björk depressief

Björk laat in bovenstaand artikel weten dat ze een koude douche kreeg na haar Söngvakeppnin-zege: ‘Allerlei meningen werden me opgedrongen en ook de manier waarop over Bashar gesproken werd, maakte me depressief. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik vastberaden werd om mijn woord te houden en te doen wat de IJslanders me gevraagd hebben.’

Bekijk het live optreden van Scared of Heights uit de preselectie hieronder:

play

Schrijf je in voor onze Songfestival.be-quiz en win concerttickets voor Franse Songfestivalkandidaat Slimane! Alle info vind je in onderstaand artikel:

Advertisement