IJsland

IJSLAND

IJsland stuurt technogroep Hatari naar Songfestival

In IJsland werd de voorronde Söngvakeppnin zoals verwacht gewonnen door de driekoppige groep Hatari. In Tel Aviv zullen ze hun lied Hatrið mun sigra brengen. Het komend festival heeft met Hatari zonder twijfel zijn meest controversiële act.

Vijf kandidaten stonden tegenover elkaar in de finale, waaronder twee ex-Songfestivalkandidaten: Friðrik Ómar uit 2008 en Hera Björk uit 2010. Een vakjury bestaande uit IJslanders en mensen uit andere landen, waaronder Birgit Simal, die vorig jaar nog hoofd was van de Belgische delegatie op het Songfestival in Lissabon. De top twee stootte door naar de superfinale. Daarin mocht het IJslandse publiek opnieuw stemmen. De stemmen van beide rondes bepaalden de einduitslag:

#Deelnemer(s)NummerSuperF?Plaats
1Friðrik ÓmarHvað ef ég get ekki elskað?F2
2Kristina Skoubo BærendsenMama Said
3Tara MobeeFighting for Love
4Hera BjörkMoving On
5HatariHatrið mun sigraF1

IJsland neemt net als België deel in de tweede helft van de eerste halve finale, op dinsdag 14 mei.Deze BDSM-groep is niet vies van wat satire op en naast het podium. Dat leverde Hatari, dat dweept met SM, al de nodige aandacht op.

Neem daar hun speciale steampunk outfits vol bloot, leer, latex, bondage en gezichtsmaskers bij en je hebt een controversiële deelnemer. De hele act die ze brachten in de selectie van IJsland kan je omschrijven als een bom vol absurditeit. Hun lied voor Tel Aviv is een aanklacht tegen onze maatschappij. ‘Haat zal zegevieren, geluk zal eindigen. Want alles is een illusie, een verraderlijk luchtkasteel’, zingen ze.

Tegen kapitalisme 

De groep is opgericht door beweging Svikamylla. Zij willen ingaan tegen het neoliberalisme Ze zijn tegen het kapitalisme en zien BDSM als de grootste expressie van het liberalisme. Omdat er strubbelingen waren tussen die beweging en de muziekgroep, was Hatari van plan om te stoppen met optreden. Ze verdwenen even, maar hun deelname aan de voorronde van IJsland omschrijven ze zelf als hun grote comeback.

De kans is groot dat ze keet zullen schoppen in Tel Aviv. Hatari heeft Israëlische premier Netanyahu namelijk uitgedaagd om in Israël een absurde worstelmatch te houden! Wint de premier, dan krijgt hij macht over een IJslands eilandengroepje. Wint Hatari, dan vestigen ze zich in Israël om van daar uit hun BDSM-ideologie te verspreiden …

Keet schoppen in Israël?

Eigenlijk staat de groep niet te springen om naar het gastland af te zakken. Ze vinden dat het land de mensenrechten aan het schenden is. Daarom willen ze hun deelname gebruiken om kritiek te uiten tegenover de Israëlische staat. Over het Songfestival zeggen ze: ‘Het is het toonbeeld van glamour, leugens, witwaspraktijken, propaganda en wantrouwen! Het is ons doel om dat allemaal bloot te leggen.’