Italië

ITALIETURIN 2022

Mahmood en Blanco winnen 72ste ‘Festival van Sanremo’ in gastland Italië

Het populaire Festival van Sanremo zit er weer op voor een jaar. De winnaar van de 72ste editie is bekend, na vijf lange avonden vol Italiaanse (en op de coveravond ook wat Engelstalige) muziek. Mahmood en Blanco hebben het festival gewonnen met Brividi. Op de aansluitende persconferentie bevestigden ze naar het Songfestival in Turijn te zullen gaan.

Brividi (rillingen) gaat over de onzekerheden van mensen die niet weten hoe ze lief moeten hebben. Het duo stond met het lied eerste in de ranking op de eerste avond en bleef bovenaan staan, met op de coveravond een tweede plaats.

De top 3 van het Italiaanse muziekfestival werd vervolledigd door Elisa met het nummer O forse sei tu en Gianni Morandi met het aanstekelijke Apri tutte le porte.

Meteen prijs

Voor Mahmood is het bij zijn tweede deelname aan het festival van de Italiaanse muziek meteen weer prijs. In 2019 won hij al met Soldi nadat hij door bij de nieuwelingen te winnen mee mocht doen met de gevestigde waarden. Mahmood nam in 2016 al deel bij de nieuwelingen, toen werd hij vierde na onder andere Ermal Meta (ESF 2018) en winnaar Francesco Gabbani (ESF 2017). Blanco wint op zijn beurt nu ook al bij zijn eerste deelname. Betekent dit nu ook dat we het duo in Turijn op het Eurovisiesongfestival zullen zien? Wil Mahmood het Songfestival wel nog eens doen of wil hij zijn zangpartner Blanco deze kans niet ontzeggen?

Update: ondertussen werd op de persconferentie hun deelname aan het Songfestival bevestigd.

Zesvoudig platinum

Mahmood, deels van Egyptische afkomst, kennen we ondertussen allemaal. Blanco, geboortenaam Riccardo Fabbriconi, is een 18-jarige zanger en rapper die net als Mahmood uit Lombardije komt. In september 2021 bracht hij zijn debuutalbum Blu celeste uit, dat de eerste plaats behaalde in de Italiaanse hitlijsten en die plaats acht weken bezette. Meer zelfs, het album behaalde zesvoudig platina in het land. Op een bepaald moment bezette de jonge zanger zelfs de volledige top 10 met tien van zijn singles. Normaal gaat Blanco dit jaar op tournee door Italië, onder andere in de periode rond het Songfestival. Verzet hij zijn tour? Kan hij beide combineren gezien alles in Italië plaatsvindt?

Eurovisiesongfestival

De twee lieten eerder nog niet expliciet weten naar het Songfestival te willen gaan. In een interview met Metronews Italia gaven ze aan dat zich definitief uitspreken over een deelname aan het Songfestival, voor een eigenlijke overwinning, ongeluk zou brengen, dus deden ze dat liever niet.

Bekijk hieronder het optreden van Mahmood en Blanco tijdens Sanremo.

play